Másodjára fordult negatívba az áram ára ebben az országban

norvégia,oslo
Aker Brygge városrész Oslo belvárosában
Vágólapra másolva!
Az elektromos áram ára a történelemben másodszor fordult negatív tartományba Norvégiában. Ez - elég különös módon - azt jelenti, hogy lényegében a szolgáltatók „fizetnének" a felhasználóknak az áramhasználatért. De mi áll ennek a hátterében?
Vágólapra másolva!

Norvégia egyes területein, beleértve Oslo környékét és Kristiansandot, hétfőn negatív tartományba fordult az elektromos áram ára – írja az RT.com. Ez volt egyébként a második alkalom, hogy Norvégiában mínuszba fordult az áram ára. Júliusban már ugyanis egy órára lement mínuszba az áram piaci ára.

Akkor az állt a háttérben, hogy annyi hó esett a hegyekben, hogy akadozott az áram exportja, miközben a nyári szabadságok kezdete miatt a norvég fogyasztás a normálisnál alacsonyabb volt.

A most tapasztalt mínusz részben szintén az időjárásnak tudható be (súlyos esőzések és szélviharok voltak az elmúlt hetekben), miközben megugrott Norvégia atomenergia importja Svédországból.

Ehhez jött még, hogy az átlagosnál melegebb idő van Norvégia déli részén, ami visszafogta az áramfogyasztást.

Norvégiában másodszor ment le mínuszban az áram ára Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Mindazonáltal a tél kezdetével várhatóan újra megemelkedik majd az áram piaci ára – vélik a szakértők.

Norvégia egyébként Nyugat-Európa legnagyobb olaj- és gázkitermelője, az elektromos áramot pedig elsősorban vízenergiából szerzi.

Olyannyira, hogy miközben globálisan a vízenergia csupán a teljes áramtermelés hatodát adja, addig Norvégiában ez az arány, átlagosan, bőven 90 százalék fölött van.

Idén szeptemberben a teljes norvég áramtermelés 91,2 százaléka származott vízenergiából, amit 7,1 százaléknyi szél, valamint 1,6 százaléknyi hőenergia egészített ki.