A Foxconn lett az Év Vállalata

figyelő top200
Vágólapra másolva!
November 5-én, a Figyelő TOP200 Gálán adták át az esztendő legrangosabb üzleti díjait. Az Év Vállalata ezúttal a Foxconn Industrial Internet Cloud Network Kft. lett.
Vágólapra másolva!

A Varga Mihály pénzügyminiszter fővédnökségével megrendezett Figyelő TOP200 Gálán az esztendő legrangosabb díjainak átadására került sor. A szakmai zsűri döntése az idén sem volt könnyű. A sok jelölt közül az Év vállalata elismerést végül a Foxconn Industrial Internet Cloud Network Kft. nyerte el. Az üzleti hetilap ezúttal is több kategóriában adott át díjat, így az év pénzügyi vállalkozása a Budapest Bank Zrt., az év innovatív cége a Richter Gedeon Nyrt. lett, az Opten Stabilitás Díjat pedig a Magyar Telekom Nyrt. vehette át.

Varga Mihály pénzügyminiszter a rendezvényen Forrás: Szerzoi joggal vedett/Moricz Sabjan Simon

A Figyelő üzleti hetilap díjai

Az Év Vállalata: Foxconn Industrial Internet Cloud Network Kft.

Az Év Pénzügyi Vállalkozása: Budapest Bank Zrt.

Az Év Innovatív Vállalata: Richter Gedeon Nyrt.

Opten Stabilitás Díj: Magyar Telekom Nyrt.

Vállalati különdíjak

Provident Társadalmi Hasznossági Díj: Charity Hungary Közhasznú Nonprofit Kft.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület közös díja, a Közlekedési Innovációs Díj: Dr. Somogyi Rita

Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. Spar Fenntarthatósági Díj Nestlé Hungária Kft.

Rangos elismert jelentenek a vállalatoknak a díjak Forrás: Szerzoi joggal vedett/Moricz Sabjan Simon

TOP200

A Figyelő üzleti hetilap gondozásában több mint húsz éve megjelenő TOP200 évkönyv a jövő héttől lesz elérhető az újságárusoknál. Idei tematikája a cégek fejlesztésére, a makrogazdasági folyamatokra és az innovációra fókuszál. Ettől az esztendőtől új szakmai partnerrel dolgozik az Opten Informatikai Kft. személyében, így most ők állították össze és rangsorolták a hazai kétszáz vezető vállalatot.

Több mint 4000 milliárd forinttal, csaknem 46 000 milliárdosra nőtt a 200 legnagyobb hazai vállalkozás tavalyi forgalma – derül ki az évkönyvből. A társaságok bevételnövekedése 9,9 százalékos volt, míg az általuk foglalkoztatottak létszáma 5000 fővel bővült, meghaladva a 469 ezret, ráadásul az egy dolgozóra jutó árbevétel is szépen nőtt, itt 8,9 százalékos a gyarapodás 2018-hoz képest.

A tíz vezető cég

A legnagyobb vállalkozások rangsorát az idén is a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. vezeti több mint 5000 milliárdos forgalommal. Egyetlen új szereplő jelent meg tavaly a tíz csúcscég körben, a Ventas Coffee, amely 2018-ban még a 12. volt. A Magyar Telekom visszacsúszott a 11. helyre. Az első öt vállalat ugyanabban a sorrendben szerepel a 2019-es táblázatban, mint a 2018-asban. A legnagyobb izgalom ebben a csoportban a Wizz Air és a Flextronics helycseréje volt – az előbbi feljebb, az utóbbi lejjebb került. Ugyancsak érdekesség, hogy a Suzuki két helyet javított a pozícióján, ami azt mutatja, hogy a hazai autóipar nem követte a német trendet, hiszen például az Audi és a Mercedes is növelte itthon az árbevételét. Nagy kérdés azonban, hogy a Wizz Air miként teljesít az idén.

A bejutás

Egyre nehezebb a „bejutás" a TOP200-as körbe. Míg tavalyelőtt 36 társaság debütált, addig 2019-et tekintve ez az adat már egy számjegyű, összesen 9 új cég jelent meg az elitben. Nem csoda, hiszen a bekerülés alsó határa is növekedett. 2018-ban az alsó küszöb 51,3 milliárdos árbevétel volt, 2019-ben 52,7 milliárd forint.

Miközben nőtt a bekerüléshez szükséges forgalmi határ, a két szélső érték között is tovább nyílt az olló, azaz a legkisebb és a legnagyobb árbevétel közötti különbség szintén növekedett.

Nem könnyű a legjobbak közé tartozni Forrás: Szerzoi joggal vedett/Moricz Sabjan Simon

Piaci hatások

Sok tekintetben egyedinek számít az idei TOP200 évkönyv. Egyrészt a járványhelyzet miatt május 31-e helyett szeptember 30-ig volt idejük a vállalkozásoknak benyújtani a pénzügyi beszámolóikat, ami nagyban leszűkítette a részletes elemzéshez szükséges időt. Emiatt a kiadvány kénytelen volt lemondani néhány adathalmazról. Cserébe az egyes iparágak meghatározó vállalatai nagyobb teret kaptak a tartalomban. Másrészt a Covid–19-járvány miatt a TOP200 is részletesen foglalkozik a 2020-as piaci hatásokkal, holott a magazin az előző esztendőkben kizárólag a tárgyévet taglalta. Ebben az évben azonban nagyobb arányban szerepelnek az aktualitások.

A szakmai zsűri

Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója
Czakó Borbála, a HBLF elnöke
Csorbai Hajnalka, az Opten Informatikai Kft. stratégiai igazgatója
Deák Bálint, a Világgazdaság és a Figyelő üzleti hetilap főszerkesztője
Mészáros Beatrix, az Opus Global Nyrt. igazgatóságának elnöke
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
Sávos András, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft., a Figyelő 2018-as Év vállalata díjazottjának ügyvezető igazgatója

A TOP10 hazai vállalat

Forrás: -