Hogyan lehet spórolni a villanyszámlán napelemmel?

Napelem, ház, tető
Nem csak építkezéskor, de már kész házakra, utólag is könnyedén felszerelhetőek a napelemek.
Vágólapra másolva!
Megszoktuk, hogy az áram egy tiszta és olcsó energiaforrás. Hagyományos tömeges előállítása azonban még az eddigi legkímélőbb esetekben is megterheli a környezetet. A napelem technológia viszont az utóbbi időben szárba szökkent és egyre jobbak lettek a napelemcellák hatékonysági mutatói is, emellett egyre kiforrottabb, ráadásul egyre olcsóbb is ez a technológia. Vagyis egyre jobban megéri napelemes energiaellátásba fektetni. Lássuk is, hogy hogyan!
Vágólapra másolva!

A háztetőre szerelt napelemes rendszer előnyei

A háztetőre szerelt napelemes rendszerek szépen terjednek hazánkban is, egyre több helyen látni a háztetőkre szerelt paneleket. Ennek - bár környezetkímélő hatása van a hálózati áramfelhasználás csökkentése révén - mégis vélhetően többen választják pusztán azért is, hogy áramköltséget spóroljanak vele.

Mindennek persze van bekerülési költsége. A hálózati áramellátás bekötése sem olcsó mulatság manapság, de ennél azért jóval többe kerül a napelemes rendszer, még ha folyamatosan csökken is az ára. A villamos energia árában mérve kb. 10-15 év alatt termeli meg az árát egy napelemes rendszer, a bekerülési költség ugyanakkor állami pályázatokkal esetleg kedvező hitellel csökkenthető.

Viszont ez a bekerülési költség felfogható úgy is, hogy a napelemnél előre kifizetjük a villanyszámlát, és utána már nem kell többet fizetni, míg a hálózati áramnál a kiadások döntő többségét utólag, havonta fizetjük,

amihez - átalánydíjas fizetésnél - még hozzájön az éves leolvasások során fizetendő különbség összege is, már amennyiben több áramot használtunk fel, mint az előző évben.

Az áramszolgáltatótól történő függetlenedés egyben az áremelkedésektől való függetlenedést is jelenti, hiszen a napelemek ingyen termelik az áramot infláció esetén is, a teljes élettartamukban, amely akár 25-30 év is lehet. Ha pedig valaki a környezetbarátságot is a szívén viseli, akkor egyértelmű érv, hogy a napelemek ilyen sokáig történő használata során nem keletkezik semmilyen káros anyag, ami terhelné a környezetet.

A napelemek ráadásul nem tartalmaznak semmilyen mozgó alkatrészt sem, így élettartamuk során nem igényelnek karbantartást, miközben elég hosszú, 10 éves termékgaranciát és 25 év teljesítmény garanciát is tartalmaznak.

A napelem végül egy biztos energiaforrás, hiszen a napsugárzás a következő évtizedekben is biztosan itt lesz velünk, bármi történjék is addig a Földön és nem függ az egyes energiahordozók szűkösségétől.

Hogyan csökkenthető a villanyszámla költsége?

A napelemes rendszert minden előnye ellenére persze nem úgy kell elképzelni, hogy búcsút mondunk az áramszolgáltatónak. Bár olyan helyeken, ahol nincs mód, vagy nagyon drága lenne a hálózati áram bevezetésének költsége, tisztán napelemes rendszert is felépíthetünk, de azt tudni kell, hogy a napelemek egy nagyobb pillanatnyi fogyasztást nem bírnak elegendő árammal ellátni, és csak nappal termelnek áramot, mely ráadásul függ a napsütéses órák számától is. Noha felhős időben is termel áramot a napelem, de a napsütéssel lehet belőle az optimális energiatermelést kihozni. Arról meg aztán nem is szólva, hogy ha este beindul a nagyüzem, és egyszerre fogyaszt a tévé, a mosógép, a villanybojler, esetleg az elektromos tűzhely is, akkor már épp nem is termel energiát a napelem, hiszen sötétség van.

Ezért szükség van valamilyen puffer, azaz átmeneti tároló megoldásra.

Tisztán napelemes rendszer esetén ezek nyilvánvalóan akkumulátorok, melyek viszont rontanak a napelemes rendszer hatékonyságán és egyáltalán nem bírják 25-30 évig, így menet közben többször is cserélni kell őket, ami nem olcsó mulatság. A hálózati áram rendelkezésre állása esetén ezért nem akkumulátorokat használnak, hanem az elektromos hálózatba táplálják vissza a napelemek által megtermelt többlet energiát, illetve nyerik ki a szükséges plusz energiát a villamosenergia-hálózatból. Ez gyakorlatilag ugyanúgy megfelel az akkumulátoros puffer elvének, csak az elektromos hálózat - egy háztartás szempontjából - végtelen kapacitású akkumulátornak számít, amit ráadásul nem is kell cserélni pár évente.

Nem csak építkezéskor, de már kész házakra, utólag is könnyedén felszerelhetőek a napelemek, melyek környezetbarát energiával látják el a családi házakat Forrás: Shutterstock

Hogyan működik a napelemes energiadíj-elszámolás?

Az elektromos hálózattal összekötött napelemes rendszereknél jelenleg úgynevezett szaldó elszámolás van érvényben. Ennek lényege, hogy

egy kétirányú mérőórát olvasnak le évente egyszer, és csak a többletfogyasztásért kell fizetni, sőt, ha több áramot termelt a háztartás, mint amennyit felvett az elektromos hálózatból, akkor még pénzt is kap vissza az áramszolgáltatótól.

Ez akár egy jó befektetés is lehet a jövőbe, de fontos tudni, hogy ezzel nem érdemes sokáig várni, ugyanis az Európai Unió szabályozása következtében 2024. január elsejétől az új napelemes rendszerekre már nem vonatkozik majd ez a szaldós rendszer, miközben a 2023. december 31-ig telepített rendszereknél megmarad a szaldó elszámolás 2024-től is.

2024-től az új telepítéseknél mindenképpen az úgynevezett bruttó elszámolás váltja majd fel a jelenlegit, aminél olcsóbb díjjal számolják majd el a napelemek által termelt és a hálózatba visszatáplált áramot a hálózatból nyert energiához képest, ezért a fogyasztó járhat majd úgy is, hogy fizetnie kell az áramszolgáltatónak még akkor is, ha a napelemekkel összességében megtermelte a háztartása éves áramfogyasztását.

Állami támogatás jön a napelemes rendszerekre

A 2020 elején elfogadott Klíma– és Természetvédelmi Akcióterv 2030-ig legalább 6000 MW napenergia termelő kapacitás üzembe állítását ösztönzi, a nagyerőművek mellett az egyéni fogyasztókra is számítva. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) ezzel összefüggésben már zajlik is egy program, amely a lakossági napelemes rendszerek kiépítéséhez nyújt majd vissza nem térítendő beruházási támogatást, várhatóan 2021 júliusától. A következő évtized elejére legalább 200 ezer olyan háztartással számol a kormány, amely átlagosan 4 kW teljesítményű, háztetőre szerelt napelemmel rendelkezik.

Azonnal, ingyen megtudhatja, mennyibe kerül a napelem az Ön házán

Egy optimálisan méretezett, ideálisan tájolt és megfelelő dőlésszögben elhelyezett, 3-4 kWp összteljesítményű rendszerrel már biztonságosan megoldható egy átlagos család áramellátása. A Nemzeti Közműszolgáltató cégcsoportjához tartozó NKM Optimum Zrt. olyan különleges lehetőséget kínál, ahol csupán pár perces kattintgatással a monitoron láthatjuk az előzetes árajánlatot, ügyfélszolgálati kapcsolatfelvétel nélkül is.

Az OPTI napelemrendszer-tervezőben a Google-térképen kereshetjük meg saját háztetőnket, majd néhány alapvető, a fogyasztásra vonatkozó adat megadása után már látható is a napelemes rendszerünk előzetes ára, teljesítménye, főbb műszaki paraméterei, valamint a tervezett rendszer környezetre gyakorolt pozitív hatása is.
Az NKM Optimum az ügyfél igényei, valamint az ingatlan fizikai körülményei alapján javasolja az általa a rendszerbe épített termékeket: a terület csúcstechnológiájának számító SolarEdge invertereket, az osztrák gyártmányú és Európa-szerte az egyik legelismertebb Fronius termékcsaládot, valamint az elismert világmárka, a Huawei napelemes technológiáját.
A cég most minden napelemrendszer megépítésével egyidejűleg 10 őshonos facsemetét ültet el Magyarországon.

Napelemes rendszer hitelből

A napelemek telepítésére is használható „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel" című (GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú) hitelprogram a Budapesten és Pest megyén kívüli pályázók számára 2020. november 5-én 24 órakor megszűnt a keret kimerülése miatt, Budapesten és Pest megyében pedig ugyanezen okból fogva már jóval korábban, 2019. október 17-én (VEKOP-5.2.1-17 kódszámmal).

Ezért jelenleg csak a klasszikus piaci hitelekkel, így személyi kölcsönnel vagy szabad felhasználású jelzáloghitellel számolhatnak azok, akik forrást keresnek a napelemes rendszerek telepítésére.

Közülük sokkal jobban megéri a jelzáloghitel, de ekkor számolni kell azzal is, hogy a hitel nemfizetése esetén az ingatlanra végrehajtás indulhat.

A napelemes rendszerek kiépítésére a lakástakarékban képzett is felhasználható, illetve a falusi CSOK összegének felét is el lehet költeni az ingatlan felújítására, amibe a ház energetikai korszerűsítése, így a napelem is beleértendő.

Az eddig tárgyalt magánszemélyeken kívül természetesen a kis- és középvállalkozások is élhetnek a napelemes rendszerek telepítésének hitelből történő finanszírozásával, a számukra kiírt GINOP- 4.1. 4-19 pályázat benyújtási határideje ugyanis 2020. október 15-én ugyancsak lejárt.

Most érdemes napelemes rendszerbe beruházni!

Történelmileg alacsony kamaton vannak a megtakarítások hozamai, miközben a környezetvédelemmel kapcsolatos aggályok egyre nőnek. Ezért eljött az az idő, amikor egy napelemes rendszer telepítése, még ha bekerüléskor nagyobb egyszeri kiadást is jelent, az egyre növekvő áramdíjjal szemben komoly alternatívát kínálhasson. Még pénzügyi befektetésként is, nemhogy a környezetre gyakorolt hatását tekintve, hiszen úgy mindenképpen. De még akkor is megérheti, ha nincs megfelelő mennyiségű tőkénk egy napelemes rendszerhez, így hitelhez kell folyamodnunk, ugyanis a megtakarítások mellett a hitelek is alacsony kamaton vannak és ma már választható a futamidő teljes hosszára érvényes fix kamatozású hitel is.

Ha pedig mindehhez hozzávesszük, hogy a kedvező, szaldó alapú elszámolás

2024-től megszűnik, de az addig telepített rendszerekre megmarad,

akkor pedig egyértelmű, hogy mikor vágjunk bele egy környezetbarát, napelemes rendszer telepítésébe, ha nem mostanában?