Különös okból zár be egy ország fontos gyémántbányája

gyémánt ékszer kő
A buyer checks the quality of an 8,6 carat diamond during the International Diamond Week (IDW) in the Israeli city of Ramat Gan, east of Tel Aviv on February 14, 2017. Some 400 buyers from 30 countries and over 200 diamond companies are exhibiting from Israel and abroad at the sixth International Diamond Week in Israel (IDWI) at the Israel Diamond Exchange (IDE). / AFP PHOTO / JACK GUEZ
Vágólapra másolva!
2021-ben három évre bezárják a Damtshaa gyémántbányát Botswanában, mert az utóbbi időben annyira gyenge minőségű kövek kerültek elő onnan, hogy a jelenlegi piaci viszonyok mellett, nem lehet gazdaságos kitermelést folytatni - tudósít arról a Mining.com.
Vágólapra másolva!

A bányát - három másik botswanai helyszín mellett - a Debswana Mining nevű vállalat működteti. Ez a vegyesvállalat a világ legnagyobb magántulajdonú gyémántipari vállalatának, a De Beersnek és a botswanai államnak közös tulajdona.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Jack Guez

A Damtshaa bányából évente eddig átlagosan 500 ezer karátnyi gyémántot emeltek ki, ami a működtető vállalat teljes termelésének 2,5 százalékát jelenti.

A bezárás híre azért is különösen érdekes, mert

a Debswana működéséhez önmagában Botswana külföldi devizabevételeinek mintegy kétharmada köthető, és a cég a GDP egyötödét állítja elő.

Egyúttal ez az ország egyik legnagyobb magán munkáltatója, és a De Beers-csoporton belül a legnagyobb nyersgyémánt-szállító.

A vállalat 2020 első kilenc hónapjában 12,3 millió karát gyémántot szállított, ami 29 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában volt. A cég szóvivője azt mondja: az átmeneti leállítás elkerülhetetlen, mert az utóbbi időben annyira gyenge minőségű volt a kitermelt nyersgyémánt, hogy azért a mostani piaci kereslet mellett, nem kapnak még annyit sem, hogy az egyáltalán a kitermelés költségeit fedezze. A vállalat ugyanakkor megerősítette, hogy a leállás nem végleges, a három éves szünet ideje alatt pedig számos karbantartói feladatot elvégeznek majd a telephelyen.