A költségvetés a járvány második hullámában is maradéktalanul biztosítja a védekezéshez szükséges forrásokat

pénzügyminisztérium
A Pénzügyminisztérium épülete József Nádor téren Budapesten.
Vágólapra másolva!
Októberben az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 333,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezzel az év első tíz hónapjában 2604,2 milliárd forintra emelkedett a deficit. A kormány legfőbb célja a járvány második hullámának idején az emberi élet védelme és a gazdaság működőképességének fenntartása, a központi költségvetés ezért továbbra is maradéktalanul biztosítja az egészségügyi védekezéshez és a gazdaságvédelmi intézkedésekhez szükséges forrásokat - közölte kiadott tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
Vágólapra másolva!

Miután a Pénzügyminisztérium 7-9 százalékra emelte a 2020-as költségvetés GDP-arányos hiánycélját, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) módosított finanszírozási tervében 1890 milliárd forintról 3600 milliárd forintra emelte az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiányára vonatkozó előrejelzését.

A PM tájékoztatása szerint a védekezési kiadások és a gazdaságnak nyújtott támogatások, valamint az uniós fejlesztések előfinanszírozása eredményeként október végére a központi költségvetés 2140,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 489,9 milliárd forintos hiányt,

az elkülönített állami pénzalapok pedig 25,7 milliárd forintos többletet értek el.

Októberben 88,0 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, a tízhavi bevétel így 997,4 milliárd forintot tett ki, az uniós kiadások ugyanakkor meghaladták az 1642,0 milliárd forintot. Egy évvel korábban az uniós bevételek 801,0 milliárd forinton, a kiadások 1239,5 milliárd forinton álltak.

A Pénzügyminisztérium épülete Forrás: Wikipedia

Idén október végéig 593,3 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések, októberben 11,9 milliárd forinttal emelkedtek a szeptemberi 28,4 milliárd forint után.


Az év első 10 hónapjában a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra 165,0 milliárd forintot fordított a kormány, amiből 14,1 milliárd forint kifizetése történt meg a múlt hónapban. A Beruházásösztönzési célelőirányzatból 53,5 milliárd forintot adott ki a költségvetés az első tíz hónapban. A Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból 196,3 milliárd forintot használtak fel, erre a szeptemberi 6,3 milliárd forint után októberben 67,8 milliárd forint jutott.

A kiemelt közúti projektekre 200,2 milliárd forintot, a közúthálózat fenntartására és működtetésére 84,7 milliárd forintot, a közúthálózat felújítására 37,4 milliárd forintot fordított a kormány október végéig, a Falusi útalapból pedig 82,0 milliárd forintot használtak fel. A Modern Városok Program céljaira folyósított összeg 35,9 milliárd forintot tett ki. Jelentős összeget, 33,6 milliárd forintot fordított a költségvetés a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására és 34,0 milliárd forintot a Magyar Falu Program alprogramjainak támogatására is.

Az államháztartás központi alrendszerének október végi helyzetéről november 20-án adja ki részletes tájékoztatóját a Pénzügyminisztérium.