Minden szabályt megszegve dolgoztatott diákokat az Apple egyik nagy beszállítója

Horizontal CORONAVIRUS COVID-19 EPIDEMIC PANDEMIE DAILY LIFE STREET SCENE NIGHT ECONOMY LOGO SHOP
People wearing face masks look at a cellphone outside an Apple store during a May Day holiday in Shanghai on May 1, 2020. - With optimism and a heavy dose of caution, millions of Chinese hit the road or visited newly re-opened tourist sites on May 1 for an extended national holiday in a post-coronavirus confidence test. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Apple eltiltotta az egyik fő beszállítóját az új megbízások teljesítésétől, miután kiderült, hogy a papírmunka meghamisításával akarta leplezni, hogy megsértette a beszállítókra vonatkozó magatartási kódexet. Kiderült, hogy a Pegatron nevű cég kínai létesítményeiben nem tartotta be a diákmunkára vonatkozó törvényeket és később ezt próbálta meg eltussolni.
Vágólapra másolva!

A Pegatron az Apple egyik legnagyobb beszállító vállalata, amely különféle termékek előállításával, többek között a legújabb iPone 12-es modellek gyártásával foglalkozik.

A cég jelenleg most próbaidő alatt áll és addig nincs kilátása új megbízásra, amíg a helyzet nem rendeződik.

Az Apple képviselője a Bloombergnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy nagyon szigorú feltételekhez kötik a diákmunka programjukat, így biztosítva azt, hogy a fiatalok saját szakterületükön tudjanak dolgozni. Hozzátette, hogy a céges szabályzat kifejezetten tiltja a diákmunkások túlóráztatását és az éjszakai műszakot. Mivel a Pegatron ezeket az előírásokat megszegte, a diákmunka program vezetőjét elbocsátották a vállalattól.

Illusztráció Forrás: AFP/Hector Retamal


Korántsem ez az első eset, hogy a Pegatron diákmunkás programja ekkora felhajtást okoz. 2013-ban Kínában jelentették, hogy Shanghaiban a diákmunkások juttatás nélkül túlóráznak, illetve alulfizetettek a részükre adandó javadalmazáshoz képest.

A szégyenpadra ültetett beszállító vállat azt közölte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megfelelő megegyezésekkel támogassák a diákmunkásokat, hogy visszatérhessenek családjaikhoz és tanulmányaikhoz.

Ezzel azoban még nem sikerült meggyőzniük az Applet, hogy készen állnak újabb megbízásokra.