Az elmúlt hetekben az Alibaba alapítójának új cége, az Ant Group gyakran szerepelt a hírekben, hiszen a szakértők várakozásai szerint minden idők legnagyobb tőzsdére vonulására készültek, amely értéke meghaladhatta volt a 37 milliárd dollárt. Ráadásul Sanghajban és Hongkongban egyszerre tartották volna az IPO-t, azaz az elsődleges részvénykibocsátást. Ez viszont most meghiúsulni látszik.

Peking blokkolta Jack Ma cége, az Ant Group tőzsdére vonulását, miután a cégvezető nemrég bírálta a kínai állam gazdaságpolitikáját. Az üzletember szerint Kínában túl szigorúak a szabályozások, emiatt pedig nyugathoz képest komoly lemaradásuk van az innováció területén. A cégvezető arra kérte a döntéshozókat, hogy a gátak felállítása helyett inkább ösztönözzék a gazdasági sokszínűségét és az új megoldásokat.

Az Ant Group Sanghajban és Hongkongban egyszerre vonult volna tőzsdére, a szakértők pedig arra számítottak, hogy ez minden idők legértékesebb IPO-ja lehet 37 milliárd dollárral. Jack Ma kijelentése miatt azonban a kínai döntéshozók nem engedélyezték a fintech cég tőzsdére menetelét.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Shan He

A Business Insider szerint Peking döntése azt eredményezi, hogy az Ant Group még legalább hat hónapig nem tud tőzsdére lépni, és újra kell jelentkeznie erre, de még abban az esetben sem garantált, hogy megkapják az engedélyt.

Ma október 24-én egy előadás során bírálta a kínai államot, ennek eredményeként pedig egy új törvényt mutattak be az országban, amely jelentősen érintette az Ant Groupot is. Az új jogszabály még szigorúbb keretek közé szorította, hogy az online hitelezők milyen módon adhatnak pénzt az ügyfeleknek. Az Ant Group bevételének 40 százalékát pedig éppen ez a fajta tevékenység adja.