Rekord mértékben vásárolta vissza saját részvényeit az amerikai guru

Premiere of The Post USA Washington actors 14.12.2017 PHOTOCALL premiere film industry Warren Buffett at the Washington, DC Premiere of The Post at The Newseum. Washington, DC - Thursday December 14, 2017.
Warren Buffett
Vágólapra másolva!
Soha nem látott mennyiségben vásárolta vissza saját részvényeit Warren Buffett amerikai befektetési guru cége, a Berkshire Hathaway. A piaci bizonytalanságokra reagálva a vállalat összesen 9 milliárd dollár értékben vett saját papírokat az idei harmadik negyedévben.
Vágólapra másolva!

Ahogy az elmúlt hónapok piaci bizonytalanságai a legtöbb amerikai vállalat részvényeinél éreztették a hatásaikat, a Warren Buffett befektetési guru által irányított Berkshire Hathaway úgy döntött, hatalmas részvény-visszavásárlásba fog. Az idei harmadik negyedévben a cég 9 milliárd dollár értékben vásárolta vissza a saját papírjait, ami új rekordnak számított – közel megduplázva ezzel az idei második negyedévben fölállított korábbi rekordot.

A második negyedévben ugyanis 5,1 milliárd dollárért vette vissza saját részvényeit a Berkshire, és így 2020-ban összesen már 15,7 milliárd dollárt tesz ki a vállalat részvény-visszavásárlása.

A harmadik negyedéves akció lehengerlő méretét az is mutatja, hogy a UBS elemzői mindössze 3,2 milliárd dolláros részvény-visszavásárlást vártak a vállalattól – írja a CNBC.

Így indult a világ egyik leghíresebb pénzügyi befektetőjének a karrierje

Warren Buffett neve talán azok számára is ismerősen cseng, akik soha életükben nem kerültek a befektetési világ közelébe. Az amerikai pénzügyi guru ugyanis az elmúlt évtizedekben legendává vált. Ő a tökéletes megtestesítője annak a klasszikus befektetési stratégiának, amely nem gyors profitot keres, hanem megfontoltan, évtizedekre tervez.

Mindeközben kiderült, hogy a társaság működési nyeresége 5,47 milliárd dollár volt a harmadik negyedévben, ami több mint 30 százalékkal maradt el a megelőző év azonos időszakától.

Ezzel együtt azonban a Berkshire nettó profitja 82 százalékkal, 30,13 milliárd dollárra emelkedett, köszönhetően elsősorban az Apple-ben fölvett hatalmas részesedésnek. Az Apple részvénye ugyanis több mint 26 százalékot ralizott a vizsgált időszakban, míg más fontos befektetési eszközök közül a Coca-Cola például 10,5 százalékot erősödött.

A Berkshire akciója egyébként egy olyan időszakban jött, amikor a vállalat relatíve kevés nagy üzletet hajtott végre. Idén ugyanis Buffett cége elég visszafogott volt.

Noha augusztus végén bejelentették, hogy legalább 5 százalékos részesedést vásárolnak Japán öt legnagyobb kereskedelmi vállalatában, ezen kívül idén a Berkshire nem számolt be nagyobb vásárlásról.

Hozzá kell tenni azonban, hogy még a rekord részvény-visszavásárlás mellett is igen jelentős a Bekrshire készpénzállománya. A vállalatnak a harmadik negyedév végén 145,7 milliárd dollárnyi készpénze volt, vagyis nem kell aggódnia, hogy kifogy a tartalékokból.