Tengeralattjáróként, a vízfelszínen pedig motorcsónakként is használható a kategóriájában a világ eddigi legfejlettebbjének mondott Victa nevű hajó, mely 8 fő szállítására alkalmas, és a jövő évben már megkezdik a tesztelését a nyílt vízen.

A Victa a brit SubSea Craft cég koncepciója, amely feltűnően hasonlít a 007-es klasszikus, A kém, aki szeretett engem című 1977-es film Lotus Esprit sportautójára. A cég most bejelentette, hogy a prototípus fejlesztésének utolsó szakaszában járnak, és a tervek szerint 2021 januárjában indulnak a tengeri tesztek.

A jármű induló árát körülbelül 9 millió dollárra (azaz mintegy 2.737 millió forintra) becsülik, és ezért az árért a Victa azt ígéri, hogy ez lesz a világ legfejlettebb felszíni tengeralattjárója, amely gyors lesz, lopakodó és technikailag is fejlett.

null

null

A gyártó többféle potenciális vásárlói réteget is megcéloz majd vele, a katonaságtól kezdve a milliomos kalandorokig bezárólag.

A jármű szénszálas kompozit burkolattal rendelkezik, ami erőssé, de ugyanakkor könnyűvé teszi. Teljesen feketére festett, hat búvár, egy pilóta és egy navigátor fér el benne, akik mindegyike búvárfelszerelést visel. Ez azért szükséges, mert a Victa a merülés során vízzel árasztja el a kabint, a folyamat ezért két percet vesz igénybe - ami ugyanakkor rekordnak számít.

Amint az a videón is látható, a Victa helikopterrel a vízre helyezhető, és onnan akár 74 kilométeres óránkénti sebességgel haladhat a célpontig. Az utazási sebessége 55 kilométer óránként, az üzemanyag-kapacitása és a fogyasztás alapján alapján elérhető távolsága pedig 463 tengeri mérföld, azaz nagyjából 800 kilométer.

Merüléskor a rendszer 20 kilowattos villanymotorokra kapcsol át, amelyeket lítium-ion akkumulátor hajt. A víz alatti maximális sebessége 15 kilométer, utazási sebessége 11 kilométer óránként, mely egy futó ember sebességének felel meg. Hatótávolsága a víz alatt 46 kilométer, maximálisan pedig 30 méterre tud süllyedni. A fedélzeti életfenntartó rendszer négy órára biztosítja a levegőellátást mind a nyolc ember számára.

A Victa ötlete egy katonai állatorvosokkal és hivatásos búvárokkal folytatott találkozó során jött létre. A jármű prototípusát még fejlesztik, de a cég arra számít, hogy a tengeri tesztek néhány hónapon belül megkezdődnek.

Forrás: Autoevolution.com