Több mint egy év után először csökkent Kínában a sertéshús ára, ahogy az országban a termelés növekedésével, elkezdett enyhülni a korábban igen súlyos húshiány.

Kínában a sertéshús ára 2,8 százalékkal csökkent októberben, ami az első árcsökkenés volt 2019 februárja óta – írja a CNBC a kínai statisztikai hivatal adatai alapján.

Ez hatalmas fordulat a világ második legnagyobb gazdaságában, ahol az afrikai sertéspestis miatt korábban az egekbe szökött a sertéshús ára – a múlt ősszel megduplázódott, majd tavasszal még tovább nőtt a hús ára.

Mindez pedig arra utal, hogy várhatóan az általános fogyasztói árindex is csökkenni fog a következő időszakban. Októberben egyébként a fogyasztói árak 0,5 százalékkal nőttek a megelőző év azonos időszakához képest.

Rég nem látott fordulat jött a kínai sertéshús piacánForrás: AFP/Imaginechina/Zheng Kaifu

Az élelmiszerárak 2,2 százalékkal emelkedtek, ami jelentős részben a friss zöldségek árának 16,7 százalékos emelkedésének volt köszönhető.

Mindez pedig Kína külkereskedelmére is hatással lehet, különösen a hazai sertéshús-kibocsátás erősödése miatt. Az idei év első három negyedévében ugyanis több mint kétszeresére nőtt a kínai sertéshús import, de a kormány kiemelt stratégiai célként kezeli a hazai élelmiszer-ellátás biztonságát.

A várakozások szerint 2021-ben a sertéshús importja 6 százalékkal csökkenhet majd, köszönhetően a hazai termelés fokozódásának.