Megadóztatná az otthoni munkavégzést egy német bank

Deutsche Bank
Deutsche Bank AG is the largest assets and number of employees in Germany and is considered one of the world's most influential banks. October 2015
Vágólapra másolva!
A Deutsche Bank közgazdászai azt javasolják, hogy vessenek ki adót azokra, akik otthonról dolgoznak. Az új adó célja a veszélyeztetett munkahelyek megvédése, írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A javaslat értelmében az otthonról dolgozók

fizetésük 5 százalékát fizetnék be adóként,

így támogatva azokat a munkahelyeket és munkaköröket, ahol és amelyeknél nem lehetséges az otthoni munkavégzés.

Számításaik szerint évi 6,9 milliárd font folyna be egy év alatt így Nagy-Britanniában, amiből kétezer fonttal lehetne támogatni az alacsony jövedelmű munkavállalókat vagy azokat, akiknek veszélybe került az állásuk. Ugyanebből az adóból az USA-ban 48 milliárd dollárnyi bevételre tehetne szert a kormányzat.

Illusztráció. Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Torben Andahl

Az elemzők véleménye szerint évek óta szükséges lett volna az otthoni munka megadóztatása, a koronavírus-járvány csak előtérbe helyezte ezt a kérdést.

Ugyanis azok, akik otthonról dolgoznak, kevesebbel járulnak hozzá a közöshöz, több marad a zsebükben, hiszen nem költenek például tömegközlekedésre, étkezésre vagy ruházkodásra - állítják.

Érvelésük szerint az otthonról végzett munka közvetlen megtakarítást jelent ezeknek a munkavállalóknak. Így kalkulálták ki az 5 százalékos adót, amivel számításuk szerint nem járnának rosszabbul, mintha bejárnának dolgozni.