Minden, amit az üzletek megváltozott nyitvatartásáról tudni lehet

koronavírus, maszk, járvány, vírus, Budapest, bolt, vásárlás, vevő
Vágólapra másolva!
A kormány kihirdette a legújabb védelmi intézkedéseket, amelyeknek megfelelően az áruházláncok is módosították nyitvatartásukat. Ennek értelmében változott a CBA, az Aldi, a Lidl, a Metro, a Praktiker, az Auchan, a Decathlon, az OBI, a Spar, a Tesco és a többi áruházlánc nyitvatartása. A korlátozás alól csak a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételek. A boltok és áruházláncok üzletei továbbra is orrot és szájat folyamatosan elfedő maszkban látogathatóak.
Vágólapra másolva!

Az üzleteknek legkésőbb 19 órakor kötelező bezárniuk, ezt követően tilos a vásárlók kiszolgálása és a vásárlók az üzlet területén sem tartózkodhatnak a jogszabály alapján. Egyes üzletek 15-20 perccel a 19 órás záróra előtt is már leállíthatják a vásárlók belépését az árusító helyre (szemben a korábbi gyakorlattal, amikor a záróra előtti percekben is még be lehetett lépni) - hívja fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleménye.

Az OKSZ javasolja, hogy azok az üzletek, akik ezt a gyakorlatot folytatják, erről a bejáratnál elhelyezhető felirattal külön is tájékoztassák előre a vásárlót.

Az üzletekben a maszkviselés szabályai nem változtak, azért továbbra is felelős a kereskedő. Az üzletek továbbra is felhívják a vásárlók figyelmét a távolságtartásra.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egyes üzletek – kisebbek, nagyobbak egyaránt – szabályozhatják az eladótérben tartózkodó vásárlók számát a tömeges jelenlét megelőzése érdekében.

Az OKSZ felmérése szerint szerdán zökkenőmentesen sikerült az üzletek átállása a 19 órás zárásra.

A vásárlók elfogadták az új nyitvatartási rendet és már az első napon alkalmazkodtak ehhez. Elszórtan akadtak csak olyan vásárlók, akik a 19 órás zárást követően próbálkoztak a vásárlással. A vásárlók megértése, együttműködése döntő jelentőségű volt a gyors átállásban.

Az elkövetkező időszakban élénkebb lesz a 19 óra előtti időszak az üzletekben. A járványveszély miatt az OKSZ azt javasolja, aki teheti - elsősorban az idősebbek - korábban intézzék a vásárlást.

A kép illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hazai kiskereskedelmi egységek nyitvatartása a következőképpen változott meg:

A Lidl üzletek nyitvatartása:

  • hétfőtől szombatig 19:00-ig tartanak nyitva.
  • vasárnap: 07:00-18:00-ig várják a vásárlókat.

FRISSÍTÉS:

Cikkünk megjelenése után a Lidl közleményt adott ki üzletei új nyitvatartási rendjéről. Eszerint a vállalat - betartva a kormányzati rendelkezéseket - úgy döntött, hogy 2020. november 19-től hétfőtől szombatig reggel 6 órakor nyitja meg kapuit a vásárlók előtt, vasárnap pedig minden áruháza 19 óráig üzemel.

Az Aldi üzletek nyitvatartása:

  • hétfőtől - szombatig: 7.00 – 19.00 óráig,
  • vasárnap: 7.00-18.00 óráig tartanak nyitva.

A CBA üzletek nyitvatartási rendje:

Fodor Attila, a cég kommunikációs igazgatója azt közölte az Origóval, hogy miután hálózatuk franchise-rendszerben működik, ezért az üzletek maguk dönthetnek a nyitvatartásról, náluk erre vonatkozóan nincs egységes gyakorlat. A nyitvatartási rend kialakításának természetes módon határt szab az új rendelkezés, amely szerint a kiskereskedelmi üzletek 5:00 és 19:00 óra között fogadhatják a vásárlókat.

A Metro üzletlánc új nyitvatartása:

  • hétfőtől - péntekig: 5:30/6:00-19:00 óráig.
  • a vasárnapi nyitvatartás változatlan: 7:30 - 17:30 óráig.

A Praktiker barkácsáruházlánc új nyitvatartása:

  • hétfőtől - szombatig: 8:00 - 19:00 óráig.
  • vasárnap: 9:00 - 17:00 óráig tartanak nyitva.

Az Auchan áruházak új nyitvatartási rendje:

Az áruházak egységesen hétfőtől vasárnapig reggel 6 órától 19 óráig vannak nyitva. Ez azt jelenti, hogy több áruház az eddigieknél korábban kinyit, a zárás viszont a járványügyi intézkedések miatt mindenütt előbb, azaz 19 órakor történik. Az Auchan-benzinkutak egységesen 20 óráig tartanak nyitva, az automata kútoszlopok továbbra is 0-24 óra között üzemelnek. Az Auchan házhoz szállítási rendszere változatlan feltételekkel működik, de a megrendelt termékek helyszíni, áruházi átvételére csak 19 óráig van lehetőség - áll az Auchan közleményében.

A kép illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Decathlon sportáruházak nyitvatartása:

  • hétfőtől-szombatig: 8:00/09:00/10:00 - 19:00 óráig,
  • vasárnap: 10:00 - 18:00 óráig tartanak nyitva.

Az OBI barkácsáruházak nyitvatartása az alábbiak szerint változott:

  • hétfőtől - szombatig: 8:00 – 19:00,
  • vasárnap: 8:00 – 18:00 óráig tartanak nyitva.

Két OBI áruház nyitvatartása eltér a többitől:

  • a nagykanizsai áruház minden nap 18:00 óráig tart nyitva,
  • a debreceni stúdió pedig vasárnap 9:00 órakor nyit.

A Spar, City Spar, Interspar, Spar market és Spar partner áruházak nyitvatartása:

A Kormány 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete értelmében ezek az áruházak legkésőbb 19 órakor bezárnak. Azon boltok esetében, amelyek 19 óra előtt zártak a korábbiakban, nincs változás - olvasható az áruházlánc honlapján.

A Tesco áruházak nyitvatartása:

A Tesco áruházai szintén 19:00 órakor bezárnak a cég honlapja szerint.

Forrás: Alon.hu, OKSZ és vállalati közlemények