Ázsiában létrehozzák az eddigi legnagyobb szabadkereskedelmi övezetet

TRUMP, Donald
Kingtao, 2018. október 19. A 2018. október 18-i képen konténert rakodnak daruval egy teherhajóra a kelet-kínai Santung tartománybeli Kingtao kikötőjében. A kínai statisztikai hivatal október 19-én közzétett adatai szerint az ország gazdasága 2018 harmadik negyedévében a vártnál alacsonyabb, 6,5 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest. A világ második legnagyobb gazdaságát irányító ázsiai állam bruttó hazai termékének (GDP) legutóbbi mutatószámai szintén csalódásra adnak okot. Elemzők szerint a vártnál alacsonyabb gazdasági teljesítmény az Egyesült Államokkal folytatott külkereskedelmi vitának tudható be. Donald Trump amerikai elnök 2018 tavaszán 150 milliárd dollár összértékű kínai acél- és alumíniumtermék amerikai importvámját emelte meg, gazdasági válaszlépésre kényszerítve ezzel Kínát. MTI/EPA/Roman Pilipej
Vágólapra másolva!
A sokadik elhalasztása után 2020-ra tervezték a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) aláírását az abban részt venni kívánó ázsiai országok. A sok éves kemény egyeztetések végére azonban végül pont kerül: a hétvégén aláírják a partnerségi megállapodást a Bloomberg értesülése szerint. 
Vágólapra másolva!

Az eredetileg 16 fős partnerség 2020-ra 15 fősre csökkent, mivel India visszavonta társulási kérelmét tavaly. Így jelenlegi állás szerint 15 ország fogja alkotni az Átfogó Térségi Gazdasági Partnerséget.

A szabadkereskedelmi egyezmény hatása a régión túlra is kiterjed.

Az USA korábban visszalépett a Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerség megállapodásából, és így Amerikának nehezebb lesz ellensúlyozni Kína szomszédaival szembeni gazdasági befolyását.

Konténert rakodnak daruval egy teherhajóra a kelet-kínai Santung tartománybeli Kingtao kikötőjében Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

Ázsia az elmúlt évtizedekben figyelemre méltó szereplő lett a globális világkereskedelemben.

Az átlagnál jóval magasabb gazdasági növekedést produkáló régió jelenleg a világgazdaság fő növekedési motorja.

A térség a világ GDP-jének egyharmadát termeli ki.

RCEP.png

600 × 599 pixels. 240 × 240 pixels | 480 × 480 pixels | 601 × 600 pixels | 769 × 768 pixels | 1,025 × 1,024 pixels | 4,206 × 4,202 pixels.

Érdekesség, hogy az RCEP nemcsak elmélyíti, hanem bővíti is a részes országok közti gazdasági kapcsolatrendszert, mivel olyan államokat is egy csoportba rendezett, amelyek között korábban nem volt egyezmény. Az egyezmény kiterjed többek között az áruk és a szolgáltatások kereskedelmére, a beruházási partnerségre, a technológiai együttműködésre és a szellemi tulajdon védelmére is
Az RCEP kimondott célkitűzése az ázsiai termelési láncok további integrálása, a régióban felgyorsuljon és könnyebbé váljon a kereskedés.