A sokadik elhalasztása után 2020-ra tervezték a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) aláírását az abban részt venni kívánó ázsiai országok. A sok éves kemény egyeztetések végére azonban végül pont kerül: a hétvégén aláírják a partnerségi megállapodást a Bloomberg értesülése szerint

Az eredetileg 16 fős partnerség 2020-ra 15 fősre csökkent, mivel India visszavonta társulási kérelmét tavaly. Így jelenlegi állás szerint 15 ország fogja alkotni az Átfogó Térségi Gazdasági Partnerséget.
A szabadkereskedelmi egyezmény hatása a régión túlra is kiterjed. Az USA korábban visszalépett a Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerség megállapodásából, és így Amerikának nehezebb lesz ellensúlyozni Kína szomszédaival szembeni gazdasági befolyását.

Konténert rakodnak daruval egy teherhajóra a kelet-kínai Santung tartománybeli Kingtao kikötőjébenForrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

Ázsia az elmúlt évtizedekben figyelemre méltó szereplő lett a globális világkereskedelemben. Az átlagnál jóval magasabb gazdasági növekedést produkáló régió jelenleg a világgazdaság fő növekedési motorja. A térség a világ GDP-jének egyharmadát termeli ki.

RCEP.png

600 × 599 pixels. 240 × 240 pixels | 480 × 480 pixels | 601 × 600 pixels | 769 × 768 pixels | 1,025 × 1,024 pixels | 4,206 × 4,202 pixels.

Érdekesség, hogy az RCEP nemcsak elmélyíti, hanem bővíti is a részes országok közti gazdasági kapcsolatrendszert, mivel olyan államokat is egy csoportba rendezett, amelyek között korábban nem volt egyezmény. Az egyezmény kiterjed többek között az áruk és a szolgáltatások kereskedelmére, a beruházási partnerségre, a technológiai együttműködésre és a szellemi tulajdon védelmére is
Az RCEP kimondott célkitűzése az ázsiai termelési láncok további integrálása, a régióban felgyorsuljon és könnyebbé váljon a kereskedés.