Megmutatjuk, hogy kik azok, akik most lakáshitelt vennének fel

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, illusztráció
Vágólapra másolva!
Bár még mindig bizonytalanságot okoz a lakáspiacon és a lakáshitelpiacon a koronavírus-járvány, szeptemberben kiugró – több mint 90 milliárd forint – volt az új lakáshitelek szerződéses összege. Ez részben az év korábbi hónapjairól elhalasztott hitelfelvételekkel magyarázható. Az október és az év hátralévő hónapjaiban kicsit lankadhat a hitelpiaci lendület, mivel az állami lakástámogatási rendszer újabb elemekkel bővült, az érintettek egy része pedig még vár az új támogatások rajtjára.
Vágólapra másolva!

Továbbra is sokan terveznek lakásvásárlást lakáshitel segítségével – közölte az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu a hitelintéző legfrissebb adatait ismertetve. Az Ingatlan.com Hitelintéző szolgáltatása pár adat megadása után megmutatja az érdeklődőknek, hogy az anyagi helyzetük alapján meg tudják-e vásárolni a kiszemelt ingatlant. A szolgáltatás használóinak száma idén november elejéig már 27 ezernél járt.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az adatokból kiderül, hogy a Hitelintézőt kitöltők átlagéletkora 36 év, az állami lakástámogatási rendszer – a családi otthonteremtési kedvezmény – keretében elérhető konstrukciók iránt érdeklődők viszont fiatalabbak, átlagéletkoruk 34 év. A többség, a hitelintézős felhasználók 70 százaléka alkalmazotti fizetésből él, és mindössze kevesebb mint 9 százalékuk vágna bele egyéni vállalkozóként lakáshitellel az ingatlanvásárlásba.

A "hitelintézősök" válaszai alapján

69 százalékuk jelenleg nem törleszt semmilyen hitelt.

Több mint 30 százalékuknak viszont van kölcsöne, elsősorban személyi hitelük. A gyermekvállalás ösztönzésére kitalált, tavaly nyár óta elérhető – államilag támogatott –

babaváró kölcsön iránt érdeklődők az adatok szerint átlagosan egy gyermeket nevelnek jelenleg, és a jövőben további egy gyermek vállalását tervezik.

A hitelfelvétel előtt nagyon fontos tisztázni, hogy az érintettek rendelkeznek-e hosszú távon megfelelő jövedelemmel, csak ebben az esetben szabad belevágni az igénylésbe. "Figyelni kell az úgynevezett adósságfék-szabályra is, azaz a jövedelemarányos törlesztési mutatóra (jtm)" – mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A jtm értéke a forintalapú, legalább 10 évig fix törlesztést garantáló, így kiszámítható havi kiadással fizethető lakáshitelek esetében 50 százalék, 500 ezer forint nettó jövedelem felett pedig 60 százalék.Ez azt jelenti, hogy a nettó jövedelem maximum ekkora aránya fordítható a hiteltörlesztésre.

A szakemberek szerint azonban nem szabad kifeszíteni a családi büdzsét,

a teljes jövedelemnek a 30 százalékáig érdemes eladósodni,

hogy maradjon mozgástér.

A havi nettó jövedelem 50 százalékáig történő eladósodás ugyanis kockázatos lehet egy-egy háztartásnál.

„Lényeges, hogy ezek a limitek a jtm-re vonatkozó szabályozásban szerepelnek, a bankok a saját belső hitelbírálati szabályaiknak megfelelően ennél szigorúbb feltételeket támaszthatnak. A koronavírus-járvány miatt pedig több bank is így döntött" – tette hozzá Németh-Simkó Judit.