Elkezdtek visszatérni a fiatal lakásbérlők Manhattanbe

New York, Times Square, koronavírus
NEW YORK, NEW YORK - MARCH 12: People walk in Times Square in Manhattan on March 12, 2020 in New York City. New York Citys Broadway theaters will need to close by 5 p.m. Thursday after New York Governor Andrew Cuomo has announced a ban on gatherings of 500 people or more amid the growing coronavirus outbreak. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Fordulópont előtt állhat a manhattani ingatlanpiac, ahogy a fiatal lakásbérlők elkezdenek visszatérni New Yorkba. A városban ugyanis az elmúlt hónapokban olyan mértékben csökkentek az árak, hogy ez már a kisebb keresetű fiataloknak is vonzó lehetőséget jelent.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, megkezdődhet a fordulat a manhattani ingatlanpiacon. Noha az irodai dolgozók és a gazdag New York-i lakosok továbbra is a külvárosi területeket preferálják, a fiatalok elkezdtek visszaköltözni a városba – írja a CNBC.

Ezt támasztja alá, hogy októberben az új bérleti szerződések száma 33 százalékkal nőtt, ami 12 éve a legerősebb ütemnek számított.

A háttérben pedig az áll, hogy az elmúlt hónapokban, elsősorban a koronavírus-járvány miatt, sokan elköltöztek New Yorkból. Ennek hatására beszakadt a bérlemények iránti kereslet, aminek következtében a medián bérleti díj 19 százalékkal (éves alapon) 2868 dollárra csökkent – ami egyébként rekord mértékű zuhanás volt.

A fiatalok elkezdtek visszatérni Manhattanbe Forrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

Tekintve pedig, hogy épp a fiatalok számára elérhetőbb kisebb lakások bérleti díjai estek a leginkább, nem meglepő, hogy ez már sok fiatalnak vonzó lehetőséget jelentett. A stúdió lakások árai 21 százalékkal, míg az egy hálószobás bérlemények árai 19 százalékkal zsugorodtak.

Mindazonáltal a manhattani ingatlanpiac továbbra is nyomás alatt van.

Októberben összesen 16.145 kiadatlan bérlemény volt a városrészben, ami mindenkori rekordnak számított.

A kihasználatlansági ráta általában 2 százalék körül szokott mozogni, most azonban 6 százalék fölött áll. Ráadásul még úgy is, hogy a bérbeadók igen komoly kedvezményeket kínálnak a bérlőknek.

Ezzel együtt is igaz azonban, hogy Manhattan továbbra is rendkívül drága, az ingatlanpiaca pedig továbbra is nagyon nehezen megfizethető a fiatalok számára. A városrészben ugyanis egy egyszobás lakás átlagos bérleti díja még mindig több mint 3200 dollár.