A kanadai Lucara Diamond nevű vállalat bejelentette, hogy a botswanai Karowe-bányából rekordnagyságú, 998 karátos fehér gyémántot emeltek ki, adja hírül a Bloomberg.

A vállalat jelezte: a most megtalált kő benne van az öt legnagyobb gyémántban, ami valaha a felszínre került.

null

null

A cég ugyanakkor azt mondta, a gyémántot egészen biztosan több darabra kell vágni, és csak utána lehet értékesíthető drágakövekké csiszolni a kisebb részeket.

A vállalatnál elmondták, erre valószínűleg egy antwerpeni partnerükkel együttműködésben kerül sor. Antwerpen városa a gyémántkereskedelem egyik globális központja, több nagy múltú kereskedőházzal és nagy szakértelem birtokában lévő gyémántmanufaktúrával.

A Lesedi La Rona gyémánt egy 2016-os aukció előttForrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

A Lucara karowei bányája egyébként jó ideje ismert óriási köveiről. 2015-ben innen került elő a Lesedi La Rona, mely később 53 millió dollárért talált gazdára, a 813 karátos Constellation nevű gyémántért 63 millió dollárt adtak. A Lucara tavaly bejelentett egy elképesztő nagyságú, 1758 karátos leletet is, bár ennek minősége nem volt homogén, így több darabra vágva sem készíthetők abból olyan értékes kövek, mint más, egyenletes minőségű nagyobb darabokból.

A világon eddig megtalált legnagyobb gyémánt a 3.106 karátos Cullian volt, amely 1905-ben, Dél-Afrikában, Pretoria közelében került elő. Több darabra vágták, melyek közül a két legnagyobb - Afrika Nagy Csillaga és Afrika Kis Csillaga - a brit koronaékszereket díszíti.