Taikawa városában, Japánban, bevetették az első "Monster Wolf" névre keresztelt robotfarkasokat, amelyek feladata, hogy távol tartsák a kíváncsi medvéket a településtől.

A városban komoly problémát jelentettek a medvetámadások. Tavaly összesen 157 ember került összetűzésbe a medvékkel, de amióta a robotfarkasok használatban vannak, azóta egy incidens sem történt.

A támadások fő oka az lehetett, hogy a medvék élőhelyén egyre kevesebb az élelem, ezért a városokban keresnek maguknak a betevőt az állatok. Ezzel pedig elkerülhetetlenné válik, hogy előbb-utóbb emberekkel is találkozzanak.

A madárijesztőre emlékeztető robotfarkasokról alább tekinthető meg egy videó:

A tudósok szerint elsősorban a makk hiánya az oka, hogy a medvék a szokottnál agresszívebben viselkednek, hiszen ez a téli álom előtti időszakban az étrendjük egyik legfontosabb eleme, mivel tele van kalóriával. Emellett a városok növekedő népessége miatt egyre inkább leszűkül a medvék természetes élőhelye, és egyre gyakrabban fordul elő, hogy emberek közvetlen közelébe kerülnek.

A robotfarkasok mozgással és hangos zajokkal ijesztik el a közeledő medvéket. A farkasok és a medvék sokáig együtt éltek japán északi és középső területeiken, azonban a túlvadászás okán mára gyakorlatilag a kihalás közelébe sodródtak.