Mit keres a Tesla a koronavírus-vakcina gyártása körül?

vakcina fejlesztés, vakcina kutatás
Scientist in medical research facility researching for Covid-19 vaccine using a sealed sterile chamber and external gloves and remote research techniques safety measures.
Vágólapra másolva!
A Tesla által kifejlesztett molekuláris 3D nyomtató a cégvezető szerint fontos lesz a világ számára.
Vágólapra másolva!

Elon Musk megerősítette, hogy a CureVac biotechnológiai cég partnereként az úgynevezett RNS (ribonukleinsav) vakcina nyomtatójának harmadik verzióján dolgoznak. Az RNS egy olyan molekula, amely a sejtélet minden formájában megtalálható és a DNS testvérmolekulájának számít.

A biotech céggel közös együttműködést Musk az idei év elején jelentette be, amikor közölte, hogy a Tesla a németországi CureVac beszállítójává vált, amely az ő RNS technológiájukkal dolgozik a koronavírus vírus elleni vakcinán.

A molekuláris 3D nyomtatókra célozva közölte azt is, hogy cége „RNS mikrogyárakat" készít partnere számára.

A bejelentése meglepte a világot, hiszen ez egy teljesen más ágazat, mint az elektromos járművek vagy a megújuló energia, amibe a Tesla korábban belefogott, ugyanakkor a cég 2019 óta, vagyis már a globális koronavírus-járvány előtti idők óta együtt dolgozik a CureVac-kel.

A „forradalminak" nevezett „RNS bioreaktorra" vonatkozó szabadalmat egyébként a biotech céggel közösen nyújtották be. A Tesla egy automatizált rendszert készít az RNS nyomtatására, és ezt terjesztené el az egész világon.

A CureVac szerepe az együttműködésben, hogy rátaláljon arra, hogy a molekula bizonyos betegségek leküzdésében hogyan segítse az emberi szervezetet. A biotechnológiai cég ehhez már meg is találta a molekula stabilizálásának módját.

A vállalat korábban más influenzatörzsek gyógyításán dolgozott,

de a koronavírus felbukkanása után erre a vírusra koncentrált, mely során nemrég már a klinikai vizsgálat második szakaszába lépett.

A Tesla is szerepet kap a CureVac vakcinájának előállításában (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Monty Rakusen

Elon Musk nem szólalt meg a CureVac-nél tett augusztusi látogatása óta, mivel azonban nemrég ismét ellátogatott hozzájuk, a Twitteren néhányan rákérdeztek az új fejleményekre. A vezérigazgató erre annyit válaszolt, hogy a Tesla már gyártja az RNS bioreaktorokat, amely a vakcinákat előállítja, ezekből a CureVac jelenleg a második verziót használja. A harmadik verzió még fejlesztés alatt áll.

Musk azt is hozzátette, hogy szerinte

Miközben a CureVac az oltáson dolgozik, segítségre lesz majd szüksége abban, hogy a vakcina tömeges méretekben terjeszthető legyen az egész világon. Gyártási szakértelmével ebben kap majd szerepet a Tesla.

Forrás: Electrek.co