Európa a legvonzóbb hely a képzett dolgozók számára

svájc
High angle view of city and river Aare with snow covered rooftops, Berne, Switzerland
Vágólapra másolva!
Európai országok uralják a listát, amely azt mutatja, a képzett munkavállalók világszerte mely országokat találják a legvonzóbbaknak. A top 10-es listáról 8 helyet nyugat-európai országok szereztek meg.
Vágólapra másolva!

Svájc immár a negyedik egymást követő évben lett a világ legvonzóbb országa a magasan képzett munkavállalók számára. Ezzel együtt Nyugat-Európa általában is igen erős helyzetben van, a top 10-es listán mindössze két nem európai ország van – írja a CNBC az IMD által készített World Talent Ranking 2020-as felmérés alapján.

Az alpesi ország elsősorban a kiemelkedően magas szintű oktatási rendszerével, a magas életszínvonallal, valamint a vonzó fizetésekkel képes magához vonzani a legtehetségesebb dolgozókat

– emeli ki a jelentés.

A második helyre befutó Dánia kapcsán a jelentés a társadalmi egyenlőségre helyezett erős hangsúlyt emelte ki vonzerőként, míg a bronzérmes Luxemburg az elmúlt években ruházott be jelentős összegeket a helyi munkaerő fejlesztésébe.

A 63 országot tömörítő lista első 10 helye egyébként így áll össze (sorrendben): Svájc, Dánia, Luxemburg, Izland, Svédország, Ausztria, Norvégia, Kanada, Szingapúr, Hollandia.

Svájc stabilan tartja magát a munkaerő-piaci lista élén Forrás: Shutterstock

Az Egyesült Államok a 15. helyre futott be, míg Németország a 11., Ausztrália a 13, Hongkong a 14., az Egyesült Királyság pedig mindössze a 23. helyre ért be.

A lista alján az alábbi országok találhatók: Oroszország, Bulgária, Mexikó, Románia, Kolumbia, Brazília, Venezuela, Szlovákia – az utolsó két helyet pedig India és Mongólia szerezte meg.

Mindazonáltal a jelentés idén január és április között készült, vagyis a kutatás nem tükrözi teljesen a koronavírus-járvány idei gazdasági és munkaerő-piaci hatásait.

A szerzők azonban kiemelik, a trendek alapján az látszik, hogy míg Indonéziában (45. hely) és Malajziában (23. hely) a külföldre áramló munkaerő jelenti a legnagyobb nehézséget, addig a külföldi dolgozókra erősen támaszkodó országokat igen kellemetlenül érintették az idei utazási korlátozások. A jelentés olyan országokat emelt itt ki, mint Szingapúr, Ausztrália, az Egyesült Államok, valamint az Egyesült Királyság.