Mintegy 200 ezer munkahelyet védhetnek az új kormányzati intézkedések

BODÓ Sándor, 	Átadták az Ebes és Debrecen közötti felújított vasútvonalat
Debrecen, 2020. október 16. Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, a Fidesz országgyűlési képviselője beszédet mond az Ebes és Debrecen közötti felújított vasútvonal ünnepélyes átadóján Debrecen közelében 2020. október 16-án. Környezetkímélő és biztonságos közlekedés jött létre a 15 milliárd forintos beruházás keretében felújított, Ebes és Debrecen közötti vasútvonal teljes átépítésével. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A vendéglátás és szabadidő területén több mint 170 ezer, a szálláshelyeknél pedig közel 30 ezer munkahely megőrzését segíthetik a legújabb lépések – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca közleménye szernit. Az ágazati bértámogatási programmal kapcsolatban hangsúlyozta, a kormány célja, hogy a vírusválság miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, dolgozóik munkahelyét megvédje.
Vágólapra másolva!

Bodó Sándor kiemelte,

a támogatás maximális mértéke a minimálbér másfélszerese, személyenként bruttó 241.500 forint.

A munkáltatónak emellett járulékokat sem kell fizetnie a novemberi munkabérek után. Így teljes bérköltségének több mint a felét is megkaphatja kompenzációként, ha nem bocsátja el a munkavállalóját, és munkabérét kifizeti.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A támogatás a tevékenységüket legalább részlegesen szüneteltetni, létesítményeiket a fertőzés terjedésének lassítása érdekében bezárni kényszerülő cégek megsegítését célozza.

A vendéglátásban foglalkoztatottak átlagos havi bruttó átlagkeresete a legutóbbi adatok szerint 251.724 forint, a művészet, szórakoztatás, szabadidő gazdasági ágban dolgozóké pedig 375.276 forint volt.

A munkáltatók így munkavállalói túlnyomó többsége esetében teljes mértékben ki fogják tudni használni a bruttó bérek 50 százalékáig terjedő bértámogatást.

A juttatást bruttó 483 ezer forintos fizetésig maradéktalanul, a felett pedig a minimálbér összegének másfélszereséig lehet érvényesíteni, akár a részmunkaidőben foglalkoztatottak után is.

A támogatás így érdemben segíti a bevételkiesést elszenvedő vállalkozásokat munkavállalóik megtartásában.

A foglalkoztatók egyszerűen, egy egyoldalas kérelem kitöltésével tudnak pályázni. A kérelmeket a telephelyük, székhelyük szerint illetékes kormányhivatalnál adhatják be. A részletes dokumentáció a munka.hu honlapon található meg.

Bodó Sándor elmondta, hogy a járvány első hullámában biztosított munkahelyvédelmi bértámogatást közel 20 ezer munkavállaló után igényelték a szálláshely és vendéglátási ágazatban. A most elérhető támogatási forma tehát akár tízszer több munkahely megtartását is szolgálhatja az érintett szektorokban.