Egy magyar fejlesztés garantálhatja a legígéretesebb koronavírus-vakcinák biztonságát

vakcina fejlesztés, vakcina kutatás
Lab technician testing human DNA samples for potential viruses including pandemics and Covid-19 in the lab.
Vágólapra másolva!
A Reuters beszámolója szerint egy sziráki magyar vállalkozás jelentős eredményeket ért el abban, hogy globális viszonylatban is segítse a koronavírus elleni vakcinák gyártását. Dr. Lukács Noémi szülőfalujában hozta létre a tudományos tanácsadással foglalkozó SciCons nevű vállalkozást, amelynek célja, hogy egy olyan érzékeny genetikai szenzort gyártson, amelyből néhány gramm is képes ellátni az egész világipart évekig.
Vágólapra másolva!

A kis magyar községben működő üzemben előállított „fehér por" mikrogrammokban érkezik a világ minden pontjára.

Lukács Noémi professor emerita, a SZIE Kertészettudományi Kar Növényélettan és Növényi Biokémia Tanszék korábbi tanszékvezetőjének munkájára nemzetközi figyelem irányul. A Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy a Lukács-féle, a világon egyedülálló anyagnak számító, monoklinális antitestek felismerik a kettős szálú RNS-molekulákat (más szóval a dsRNS-eket). A dsRNS a vírusok replikációjának mellékterméke, így képes jelezni az élő vírusok jelenlétét, így a koronavírusét is.

Illusztráció Forrás: AFP/Andrew Brookes

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszercégek COVID-19-vakcina előállítási folyamatának is a mellékterméke a dsRNS.

Ez az oltóanyag több mint 90 százalékban bizonyult hatásosnak a múlt heti vizsgálati eredmények szerint.

A dsRNS káros lehet az emberben megtalálható sejtekre, ezért ki kell szűrni őket minden vakcinából - írja a beszámoló alapján a Mandiner. A leghatékonyabb módszer a minőség-ellenőrzésre, hogy kitegyék a vakcinát a Lukács-féle antitesteknek. Az antitestek nemcsak azt mutatják meg, hogy van-e dsRNS a vakcinában, hanem pontos számot is "közölnek" arról, hogy mennyi van belőlük.

A vállalkozás nagyon gyorsan növekszik, tavalyi árbevétele 124 millió forint volt, 52 millió forint nyereséggel.

Ezt az összeget a cég az alkalmazottjainak fizetésére és különböző helyi jótékonysági projektekre költi.