Hatalmas löketet ad az afrikai gazdaságnak a digitalizáció

10 város - Johannesburg 
Ezek Afrika leggazdagabb városai – galéria
1, Johannesburg (Dél-afrikai Köztársaság) szerepel a lista élén 245 milliárd dolláros összvagyonnal – a városban majdnem ezer multimilliomos lakik.
Vágólapra másolva!
Hatalmas növekedés előtt áll a közeljövőben az afrikai digitális gazdaság, és a következő három évtizedben az iparág regionális mérete akár a hatszorosára is nőhet – derül ki egy friss jelentésből.
Vágólapra másolva!

Az afrikai digitális gazdaság a következő harminc évben 700 milliárd dollárral járulhat hozzá a kontinens GDP-jéhez, miközben az iparág hatalmas növekedés előtt áll – derül ki a nemrég kiadott e-Conomy Africa 2020 című jelentésből, melyet a Google és az International Finance Corporation (IFC) készített.

Az iparág olyan területeket foglal magában, mint az e-kereskedelem, az e-logisztika, az oktatási technológia, a szórakoztatóipar, a pénzügyi technológia vagy az egészségügyi technológia.

A jelentés kiemelte, az afrikai digitális gazdaság felfutása már meg is indult, és már eddig is hatalmas beruházási és befektetési lehetőségeket jelentett.

Az elemzés hangsúlyozza, a regionális iparág mérete 2025-re 180 milliárdosra bővülhet, és a kontinens teljes GDP-jének 5,2 százalékát adhatja,

szemben az idei évre várt 115 milliárdos mérettel, ami a GDP 4,5 százalékát jelenti. 2050-re azonban már 712 milliárd dolláros lehet a hozzájárulás, ami a GDP 8,5 százalékát jelentené.

Hatalmas növekedés előtt áll az afrikai digitális gazdaság Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Mindez pedig azt jelentené, hogy az afrikai digitális gazdaság teljes mérete 2050-re a jelenlegi hatszorosára bővülhet, köszönhetően például a minőségi internethez való hozzáférés terjedésének, a növekvő városi népességnek, a digitális startup környezet fejlődésének.

Ilyen növekedési ütem mellett egyébként az afrikai digitális gazdaság mérete huszonötszöröse lehet a 2012-es, durván 30 milliárd dolláros szintnek.

Végül a jelentés azt is kiemelte, hogy a koronavírus-járvány hatásai várhatóan nem érintik majd az afrikai digitális gazdaság növekedését – az iparág ugyanis igen ellenálló a térségben, még akkor is, ha várhatóan lesz átalakulás a szektorban a következő években.