Százmillióan töltöttek le egy veszélyes alkalmazást, milliárdos a kár

kártevő vírus számítógép pc hacker kiberbűnöző biztonság védelem
Malware, conceptual computer artwork.
Vágólapra másolva!
Az olyan kép- és videómegosztó platformok népszerűségének növekedésével, mint az Instagram vagy TikTok, egyre több felhasználó tölt le videószerkesztő applikációkat a telefonjára. Egyikükről azonban kiderült, hogy alkalmas a felhasználók megkárosítására.
Vágólapra másolva!

A Secure-D szakértői

a VivaVideo alkalmazás esetében több mint 20 millió olyan gyanús tranzakciót fedeztek fel, amelyek jogosulatlan prémium előfizetésekkel 27 milliárd dollárnál is nagyobb kárt okozhattak a letöltőknek

- értesült a TechRadar.com.

Egészen elképesztő átverés indult a neten

A kiberbűnözők úgynevezett captchákat használnak arra, hogy elaltassák áldozataik éberségét. Egyik jelenlegi céljuk a Microsoft 365 jelszavak és felhasználónevek megszerzése. A Microsoft 365 (korábbi nevén Office 365) felhasználónevek és jelszavak megszerzésére indított e-mail kampányra figyelmeztet a Menlo Security biztonsági cég - írja a ComputerWorld.

A VivaVideo applikáció ugyanis - amelyet már 100 milliónál is többen töltöttek le -, prémium előfizetésekre próbálja meg rávenni a felhasználókat, miközben láthatatlan kattintásokkal generál hamis forgalmat.

A kép illusztráció Forrás: Origo

Jó hír viszont a VivaVideo app kedvelői számára, hogy az elemző által végrehajtott tesztek során az alkalmazás legújabb változata már nem mutatott csalásra utaló jeleket, ezért a Secure-D részéről azt ajánlják a felhasználóknak, hogy vagy töröljék le haladéktalanul a korábbi VivaVideo alkalmazásokat, vagy frissítsék azokat a legfrissebb verzióra.