A jelenlegi sokszorosa is gyártható orvosi oxigénből

koronavírus, lélegeztetőgép, vírus, kórház, járvány, légzés
13 March 2020, Saxony, Dresden: An intensive care bed on an intensive care unit at the University Hospital Dresden. On the left side of the bed is a heart-lung machine, on top are the monitors for monitoring vital functions. To the right of the bed is a ventilator and infusion equipment. With this technology, seriously ill patients can be optimally cared for. Photo: Ronald Bonss/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
A covidos betegek oxigénterápiájához, illetve lélegeztetéséhez szükséges orvosi gázból a jelenlegi igények többszörösét tudják biztosítani a piac legnagyobb hazai kórházi beszállítói. Annak ellenére is, hogy a járvány felfutásával a Messer és a Linde is jelentős, 30-50 százalékos igénynövekedést tapasztalt az intézmények részéről csak az elmúlt egy-két hétben, és a helyzet várhatóan tovább fokozódik, írja a növekedés.hu.
Vágólapra másolva!

Miután most már néhány kivételtől eltekintve minden magyar kórháznak fogadnia kell koronavírusos betegeket, akik oxigénterápiára vagy lélegeztetésre szorulnak, sokkal több fogy az orvosi oxigénből, mint eddig bármikor. Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója úgy tájékoztatott: október végéig jellemzően a cseppfolyós oxigénellátás iránti igény nőtt, átlag 50 százalékkal a normál körülményekhez képest.

November elejétől mostanáig ez már kétszeres mennyiségre emelkedett. Múlt hét óta pedig ugrásszerűen nőtt a palackos oxigén iránti igény is, a normál helyzethez képest mintegy háromszorosára. Hasonló igénynövekedésről számolt be a hírportálnak a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója Hegedüs Ákos is, aki elmondta, hogy ők 30-35 százalékkal több cseppfolyós és palackos orvosi oxigént szállítanak jelenleg a kórházakba, mint korábban.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ronald Bonss

Mindkét cégnél arra készülnek ugyanakkor, hogy még ennél is magasabb lesz az igény a cseppfolyós és palackos orvosi oxigénre a kórházakban, miután exponenciális emelkedik a Covid-19-fertőzöttek és ezzel a kórházi kezelésre szorulók száma.

Az oxigéngyártás alapanyaga, a levegő szerencsére korlátlanul rendelkezésre áll,

ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tartogatna kihívásokat a jelenlegi helyzet.

Az olyan koronavírusos betegek, akiknek csak kisebb légzési nehézségük van, az állapotromlást és ezzel a gépi lélegeztetést elkerülendő, oxigénmaszkokon vagy orrkanülön keresztül kapnak oxigéntámogatást.

Az oxigén alapvetően és jó esetben a betegágyak melletti oxigén-csatlakozási pontokon keresztül történik, ide futnak be azok a csövek, amelyeken a cseppfolyós állagúból gázzá transzformált oxigén megérkezik a jellemzően a kórházak udvarán található hatalmas tartályokból, számolt be róla a hírportál.

Arra vonatkozóan sehol nincs nyilvánosan fellelhető adat, hogy a több mint 66 ezer magyarországi kórházi ágyból mennyinél van közvetlen oxigénvételi lehetőség, csak az tudható, hogy például a Linde már tavasszal és jelenleg is bővíti ezt a kapacitást.

Csak az idén eddig már mintegy 30-40 kórházban 2800-nál is több ágyhoz építettek ki oxigén- és sűrítettlevegő-csővezetéket és vételi helyeket (az utóbbi a régebbi típusú lélegeztető gépekhez kell), és jelenleg is folynak ilyen munkálatok – jelezte Hegedüs Ákos.

Illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A cseppfolyósoxigén-tartályokat sok helyen nagyobbra cserélte, illetve cseréli a Linde és a Messer is, bővítették a gyártókapacitásokat, és a logisztikát is megerősítették. A Linde egy új cseppfolyós-oxigén szállító trélert is beszerzett az elmúlt hónapban, hogy ne legyen fennakadás a kórházak igényeinek teljes körű kielégítésében.

Mint a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója fogalmazott,

a jelenlegi kórházi igények 8-10-szeresére is van elegendő gyártási kapacitás,

illetve átcsoportosítható ipari oldalról, de akár külföldről is behozható orvosi oxigén. Az ellátási lánc garantálja a kórházak biztonságos kiszolgálását.