A kézzel vágott sáfrány a világ legdrágább fűszernövénye. Körülbelül 150 ezer virágjára van szükség ahhoz, hogy egyetlen kilogramm sáfrányfűszer előálljon. Nemcsak a szedés nagy szakértelmet kívánó munkája, hanem az azt követő szárítás is drágítja a sáfrányt. Míg a kevésbé kiemelkedő minőséget képviselő fűszer grammja már néhány dollárért beszerezhető, addig az átlagos piaci árak akár 2000 dollártól 15.000 dollárig, azaz a mintegy 4,5 millió forintig is terjedhetnek kilogrammonként.

A sáfrány a világ legdrágább fűszere, amelyet már az egyiptomiak is használtak, hatása afrodiziákumként is ismert. A virág bibéjének gyűjtése nagyon fáradságos munka, termesztése sem egyszerű, ezért a növény feldolgozva rendkívül drága, ára az arannyal is összemérhető.

Az indiai Kasmír régióban, a több mint 1600 méteres magasságon termő sáfrány a helyi gazdaság egyik alappilérre, a növénnyel több mint 20 ezer család foglalkozik.

A jó minőségű vörös arany átlagos kilogrammonkénti ára idén - írja a Nikkei Asia - elérheti a 4000 dollárt, azaz a kb. 1,2 millió forintot.

Az alábbiakban különleges képeket tekinthet meg a kasmíri sáfránybetakarításról, arról, milyen folyamatokkal indul az, hogy a növényből a világ legdrágább fűszere lehessen.

Kattintson a képre!

Kattintson a képre!Forrás: MTI/AP/Dar Jaszin