Hatalmas felvásárlás készül az amerikai bankszektorban

US dollar, amerikai dollár, pénz, papírpénz, érme
Photo Illustration of American money, USD currency, dollars and cents coins laying on banknotes, dollar bills on a white surface on 8 January 2020 in Amsterdam, Netherlands. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A spanyol BBVA pénzügyi csoport beleegyezett, hogy eladja az amerikai üzletágát a PNC Financial Services Groupnak, 11,6 milliárd dollárért. Ezzel hamarosan nyélbe üthetik az amerikai bankrendszer második legnagyobb üzletét a 2008-as válság óta.
Vágólapra másolva!

Rég nem látott felvásárlás készülődik az amerikai bankszektorban, miután az amerikai PNC Financial Services Group hétfőn közölte,

megállapodás született arról, hogy a spanyol BBVA eladja az amerikai üzletágát (BBVA USA Bancshares) 11,6 milliárd dollárért

– írja a CNBC.

A texasi Houstonban székelő BBVA USA Bancshares jelenleg 104 milliárd dollárnyi eszközt kezel, és a spanyol BBVA összesen 637 telephellyel működik az USA számos államában. Az új vállalat az összeolvadással az egész országban jelen lenne, és megvetné a lábát az Egyesült Államok 30 legfontosabb piacából 29-ben.

A BBVA részványárfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A teljes egészben készpénzben lebonyolított üzlet pedig a második legnagyobb akvizíció lenne az amerikai bankszektorban a 2008-as válságot követően. A hétfőn bejelentett ár egyébként a BBVA teljes piaci kapitalizációjának majdnem 50 százalékát teszi ki.

Amennyiben mindkét társaság igazgatótanácsa rábólint a megállapodásra, akkor az üzletet a tervek szerint 2021 közepén zárhatják le.

A spanyol BBVA részvényárfolyama 15 százalékkal ugrott hírre a hétfői európai kereskedés kezdetén.