A legtöbb Wall Street-i dolgozó alacsonyabb év végi bónuszra számíthat 2020-ban, mint tavaly. Tekintve, hogy az egész amerikai pénzügyi szektort érintették az idei kedvezőtlen gazdasági hatások, nem meglepő, hogy a bankárok és a brókerek extra juttatásai is csökkenhetnek.

Az idei évben érezhetően csökkenhetnek az év végi extra kifizetések a Wall Streeten, beleértve a készpénzbónuszokat és a részvényben fizetett jutalmakat is – írja a Reuters a Johnson Associates felmérése alapján. Ezzel egyébként idén a második egymást követő évben csökkennének az év végi juttatások.

A legnagyobb esést a kereskedelmi bankszektorban tapasztalhatják a dolgozók, náluk legalább 25-30 százalékos lehet az extra juttatások zsugorodása 2019-hez képest. A befektetési banki szektorban csak kicsit lehet jobb a helyzet, mindössze 15-20 százalékos csökkenéssel.

Innen nézve a befektetési alapkezelők és a hedge fundok még egészen jól tartják magukat, a dolgozók ott csupán 5-10 százalékos vágásra számíthatnak az év végi extra juttatásokban.

Volt már jobb évük a Wall Street-i bankároknakForrás: NurPhoto/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

Noha a bankoknál és az eszközkezelőknél dolgozók általában érezhető csökkenésekre készülhetnek, a kötvény- és részvénykereskedők közben igen erős évet zárhatnak. Számukra ugyanis az idei piaci kilengések, és a tavaszi mélyrepülés utáni jelentős fölpattanás komoly bónuszokat hozhat. A kötvénykereskedők juttatásai 40-45 százalékkal, míg a részvénykereskedőké 20-25 százalékkal nőhet a tavalyi évhez képest.

A kutatás kiemelte, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai várhatóan jövőre is éreztetik még a hatásaikat az amerikai pénzügyi szektorban, de már nem olyan jelentős mértékben, mint 2020-ban. A Johnson elemzői szerint ennek köszönhetően 2021-ben enyhe fizetésemelések várhatók az iparágban, a bónuszok pedig stagnálhatnak, illetve ugyancsak szerényen nőhetnek.