Idén kisebb lehet a Wall Street-i bónuszáradat

Wall Street
(FILES) This file photo taken on January 7, 2016 shows the corner of Wall and Broad Street across from the New York Stock Exchange. Wall Street stocks jumped to fresh records August 5, 2016 after the Labor Department reported the US economy added 255,000 jobs in July, well above analysts' expectations. The S&P 500 reached a new intraday high following the report, which also boosted the job figures for May and June. Analysts had expected 185,000 new jobs in July. / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
A legtöbb Wall Street-i dolgozó alacsonyabb év végi bónuszra számíthat 2020-ban, mint tavaly. Tekintve, hogy az egész amerikai pénzügyi szektort érintették az idei kedvezőtlen gazdasági hatások, nem meglepő, hogy a bankárok és a brókerek extra juttatásai is csökkenhetnek.
Vágólapra másolva!

Az idei évben érezhetően csökkenhetnek az év végi extra kifizetések a Wall Streeten, beleértve a készpénzbónuszokat és a részvényben fizetett jutalmakat is – írja a Reuters a Johnson Associates felmérése alapján. Ezzel egyébként idén a második egymást követő évben csökkennének az év végi juttatások.

A legnagyobb esést a kereskedelmi bankszektorban tapasztalhatják a dolgozók, náluk legalább 25-30 százalékos lehet az extra juttatások zsugorodása 2019-hez képest.

A befektetési banki szektorban csak kicsit lehet jobb a helyzet, mindössze 15-20 százalékos csökkenéssel.

Innen nézve a befektetési alapkezelők és a hedge fundok még egészen jól tartják magukat, a dolgozók ott csupán 5-10 százalékos vágásra számíthatnak az év végi extra juttatásokban.

Volt már jobb évük a Wall Street-i bankároknak Forrás: NurPhoto/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

Noha a bankoknál és az eszközkezelőknél dolgozók általában érezhető csökkenésekre készülhetnek, a kötvény- és részvénykereskedők közben igen erős évet zárhatnak. Számukra ugyanis az idei piaci kilengések, és a tavaszi mélyrepülés utáni jelentős fölpattanás komoly bónuszokat hozhat.

A kötvénykereskedők juttatásai 40-45 százalékkal, míg a részvénykereskedőké 20-25 százalékkal nőhet a tavalyi évhez képest.

A kutatás kiemelte, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai várhatóan jövőre is éreztetik még a hatásaikat az amerikai pénzügyi szektorban, de már nem olyan jelentős mértékben, mint 2020-ban. A Johnson elemzői szerint ennek köszönhetően 2021-ben enyhe fizetésemelések várhatók az iparágban, a bónuszok pedig stagnálhatnak, illetve ugyancsak szerényen nőhetnek.