A Twitter az elmúlt évben egyre több kiberbiztonsági problémába botlott bele. Rosszindulatú támadók ismert felhasználók fiókadatait lopták el és posztoltak így nevükben csalásokat, emellett számos adatszivárgás is történt a cég háza táján. Ezért most a világ egyik legjelentősebb közösségi média vállalata úgy döntött, hogy a Mudge néven elhíresült hackert nevezi ki biztonsági csapatának élére.

A Twitter hétfőn kievezte Pieter Zatkot biztonsági részlegének élére, aki korábban hackerként "Mudge" néven vált ismerté. Zatko megkapta a felhatalmazást arra, hogy komoly strukturális változásokat hajtson végre a közösségi oldalnál.

IllusztrációForrás: AFP/Anadolu Agency/Aytac Unal

Zatko korábban a Stripe nevű elektronikus fizetéssel foglalkozó startupnál dolgozott hasonló munkakörben. A Twitternél 45-60 napja lesz arra, hogy felmérje a helyzetet és javaslatokat tegyen a vezetőség számára. Ezen idő alatt gyakorlatilag teljesen szabad kezet kapott saját részlegén, az idő lejártával viszont Jack Dorsey vezérigazgatónak kell majd felelnie.

Zatko karrierje 1990-ben kezdődött, akkor még a kormánynak dolgozott titkos projekteken, majd a Cult of the Dead Cow nevű hacker-csoport vezetője lett. Ez a csoport arról vált ismertté, hogy tagjaik többször is feltörték a Microsoft rendszereit és így próbálták meg ösztönözni a vállalatot arra, hogy javítsanak rendszereik biztonságán.

A Twitter új biztonsági főnöke szerint becsülendő, hogy a vállalat kész néhány kockázatos megoldást is kipróbálni annak érdekében, hogy megnehezítse a kiberbűnözők dolgát. Hozzátette, hogy a vállalat még időben cselekedett és így sikerül majd megoldani a fennálló problémákat.