Az idei év alapvetően forgatta fel a légi közlekedést, ahogy a koronavírus-járvány eddig soha nem látott helyzetbe sodorta az iparágat. Ennek következtében pedig a nemzetközi légi forgalom is átalakult - megszűnni azonban teljesen nem szűnt meg. Megmutatjuk, hogy a világ működésére alapvető hatással bíró koronavírus-járvány évében, mely útvonalakon a legnagyobb a légi forgalom az év végéhez közeledve!

Az elmúlt hónapokban a járvány komolyan visszafogta a nemzetközi utazásokat, aminek következtében teljesen átalakultak az erőviszonyok a légi közlekedésben. A belföldi utazások már elkezdtek talpra állni, a lakosok ugyanis általában szabadon közlekedhetnek a saját országaikon belül.

A legfrissebb felmérések alapján az ázsiai útvonalak voltak a legforgalmasabbak az elmúlt hónapban – írja a Bloomberg az OAG Aviation Worldwide adatai alapján.

A lista élén Dél-Korea áll, a főváros, Szöul, illetve Csedzsu-sziget közti útvonallal. A mindössze kevesebb mint egy órás út nagyjából 1,3 millió foglalást könyvelhetett el novemberben. Ez egyébként olyan erős, hogy meghaladja a top 10-es lista többi szereplőjének kombinált eredményét is. A forgalom azonban nem meglepő, ez az útvonal volt tavaly a világ legforgalmasabbja, összesen 17 millió foglalással – ami naponta átlagosan 48.000 foglalást jelent.

Az idei év alapvető változásokat hozott a légi közlekedésbenForrás: AFP/Imaginechina/Zheng Shuai

Általában is az látszik, hogy az ázsiai útvonalak uralják a toplistát. A 10 legforgalmasabb útvonalból Kína és Japán 4-4 helyet tudhat magáénak, és még Vietnám is behúzott egy helyet a listán. A kínai lista élén a Peking-Sanghaj útvonal áll, ebben a hónapban 768 184 foglalással – ami olyan erős, hogy lekörözi a top 4 amerikai belföldi útvonal kombinált forgalmát.

A nemzetközi légi közlekedésben más nagyságrendekkel találkozni.A legforgalmasabb novemberi útvonal a Kairó és Dzsidda közti lehet, 147 950 helyfoglalással. Ennél is izgalmasabb azonban, hogy a Hongkong és Tajpej közti útvonal mindössze csak a nyolcadik helyre futhat be, összesen 93 922 novemberi helyfoglalással. Ez számottevő csökkenés ahhoz képest, hogy tavaly ez volt a világ legforgalmasabb nemzetközi útvonala, összesen majdnem 8 millió foglalással – ami naponta majdnem 22 ezret jelent.

A nemzetközi forgalom toplistáján a második helyre az Orlando-San Juan, a harmadik helyre pedig a Dubaj-London Heathrow útvonal futhat be novemberben.