Hatásosabban pusztítja a vírust a mobilokon a nanotörlő

Az új típusú koronavírus akár négy napig is fertőzőképes a mobilok, tabletek kijelzőin és más üvegfelületeken. Éppen ezért a kézmosás után a mobiltelefon-fertőtlenítés a legfontosabb, ahhoz hogy elkerüljük a fertőző kórokozókat. Ezt megtehetjük alkohol tartalmú fertőtlenítő kendővel, vagy az egyre népszerűbb UV sterilizáló lámpák segítségével is.

Egy magyar találmány azonban mindkettőnél hatásosabbnak bizonyult.

Egy magyar cég továbbfejlesztette meglévő találmányát, és már gyártják azt Debrecenben. Nanotechnológiás törlőkendőjükkel az okostelefonok apró karcolásainak mélyedéseit is fertőtleníthetjük. A törléssel 96 százalékos antibakteriális hatás érhető el, TÜV tanúsítvánnyal hitelesítve.

Femtonics - Semmelweis Egyetem lélegeztetőgép-szabadalom

Kifejezetten az új koronavírus okozta légzési elégtelenség kezelésében hatékony, hordozható lélegeztetőgépet fejlesztettek ki vállalati-egyetemi együttműködésben magyar szakemberek. Az akkumulátorról és palackról is működő hazai találmány a kiáramló levegő szűrésével védelmet nyújt a betegeket ellátó egészségügyi dolgozóknak. A tavaszi hír szerint a készülék szabadalmaztatás alatt állt.

A Femtonics Kft. és a Semmelweis Egyetem a rendelkezésükre álló gépészeti, elektronikai, orvostechnikai és klinikai tudás ötvözésével március végére jutott el az első működő prototípusig. A tervezéskor fokozottan odafigyeltek arra, hogy a kialakított eszközt a lélegeztetésben kevésbé jártas orvosok is könnyen kezelhessék.

Graboplast önfertőtlenítő falburkolat

A Graboplast falburkolata a speciális felületkezelésnek köszönhetően vegyszer nélkül képes lebontani a mikroorganizmusokat, így a vírusokat és baktériumokat is. Előnye, hogy olyan nagy felületeket lehet általa biztonságosabbá tenni, amelyek közösségi terekben, így kórházakban is gyakran több emberrel kerülnek érintkezésbe.

A győri székhelyű vállalat azt követően kezdte el fejleszteni a falburkolatot, hogy a saját szabadalma alapján gyártott, több éve elérhető padlóburkolata már több országban bizonyított a fertőzések elleni küzdelemben. A vállalat szerint a speciális falburkolat a mobil járványkórházakba is bekerülhet. A termék felületén olyan réteget alakítottak ki, amely 8 óra alatt még az úgynevezett szuperbaktériumokat is képes elpusztítani. Mindemellett az önfertőtlenítő réteg nem tartalmaz antibiotikumokat, így a kórokozók nem válhatnak rezisztenssé velük szemben.

Hosszú távon hat a NanoSept fertőtlenítőszer

Hazai fejlesztésű, tartós hatású felület-fertőtlenítőszer is segíthet a koronavírus-fertőzés terjedésének akadályozásában. A NanoSept egy innovatív gyártási eljárással ötvözte a hidrogén-peroxid antimikrobiális (mikrobainaktiváló) hatását az ezüstrészecskék felületen való visszamaradó tulajdonságával. A rendkívüli hatékonyságú, hosszan tartó védelmet biztosító, klórmentes, baktericid, fungicid és virucid (azaz többek közt baktériumok, gombák és vírusok ellen is rendkívül hatékony) hatású fertőtlenítőszerrel új általános eszköz született meg a kórokozók elleni küzdelemben.

Noha a termék kimagasló hatékonyságát számos területen labortesztek igazolják, a fertőtlenítőszer széleskörű alkalmazása mégsem indult meg a koronavírus-járványig, mivel extra minőségű alapanyagai miatt nem tudta felvenni az árversenyt a hagyományos tömeggyártott tisztítószerekkel. Most, a járvány idején azonban nagy változás történt. A Nanosept hazai gyártású, ezért a megnövekedett igényeket azonnal ki tudta elégíteni. Jelenleg az ár a hatékonysággal szemben másodlagos, így a fertőtlenítőszer felhasználása ugrásszerűen megnőtt, hiszen a lehető legjobb, tartós hatású komplex felületfertőtlenítés érhető el vele. Új felhasználása a ködöléses eljárás. A kutatások bebizonyították, hogy így nagy felületeket is egyenletesen vonnak be a kolloid fémrészecskék, biztosítva a nagy felületű tartós fertőtlenítést.

A koronavírus-vakcina hamarosan megjelenhet, és a jövő évben hatásos ellenszernek bizonyulhat a koronavírus ellen - addig sokat segítenek azok a magyar találmányok (is), melyek a védekezésben segítenekForrás: AFP/Anadolu Agency/Onur Coban

Kiskunhalasi fejlesztés a buborékágy

Az orvosok és ápolók védelmére Kiskunhalason olyan ágyat fejlesztettek, amiben a koronavírusos betegeket biztonságosan tudják szállítani úgy, hogy senki sincs kitéve a fertőzésveszélynek.

A kórház egy műanyaggyártó céget keresett fel, amely legyártotta a prototípust. Ezt a szerkezetet egyszerűen rá kell helyezni az ágyra, és már szállítható is a beteg. Ezeket a buborékokat beszerezni a világpiacon szinte lehetetlen.

Az izolációs buborékot a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban fejlesztették ki.

Ozone White fertőtlenítőszer

Magyar találmánnyal fertőtlenítik Tenerifén a mentőautókat, amely technológia a koronavírust is percek alatt kiirtja. A magyar eszköz hatékony társa a spanyol mentőszolgálatnak a COVID-19 vírus ellen folytatott embertelen küzdelemben. A mentősök elégedettek, mert a fertőtlenítés pár perc alatt megvan, azaz időtakarékos, gyors, és egyben nagyon hatásos. A spanyol egészségügyisek szerint egy épületben elég negyedévente egy ózonos fertőtlenítés, azaz vírusirtás.

Az elmúlt években számos vizsgálati anyag készült a Covid-19-hez nagyon hasonló vírusok például a SARS, MERS ózongázzal való közömbösítésére. Ezek mindegyike egyértelműen igazolta, hogy az ózongáz képes hatásosan közömbösíteni ezeket a vírusokat különböző felületeken, vagy a levegőben terjedő aeroszolban.

VirSTOP eldobható arcmaszk

A virSTOP maszk speciális alakúra vágott kartonpapír és gumi összeszerelésével készül, mely két órán át használható. A teljes mértékben magyar gyökerű innováció magában a formában van, melynek használatiminta-oltalom bejegyzése folyamatban van. A fejlesztés szakorvosok bevonásával történt a Media-Press '91 Kft.-nél.

A papírmaszk, hasonlóan a legtöbb, Magyarországon is elérhető eldobható orvosi maszkhoz, a felhasználó környezetét védi. Azonban működése a legtöbb maszktól eltérően a páralecsapódás elvén alapul. A papír minimálisan ereszti át a levegőt, ezért a légzés a szem alatti és állkapocs melletti légréseken keresztül, alászívással történik. A kilégzéskor távozó pára a maszk belső oldalán lecsapódik, melyet a papír felszív.