Magyar fejlesztések, melyek segíthetik a világot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben

vakcina fejlesztés, vakcina kutatás
ISTANBUL, TURKEY - AUGUST 28: A scientist is seen during the vaccination innovation process as Prof. Dr. Nesrin Ozoren and her team started to animal experiments phase at Molecular Biology and Genetics Department Laboratory of Bogazici University in Istanbul, Turkey on August 28, 2020. They are one of the vaccine working groups of the novel coronavirus (COVID-19), created under the coordination of the Turkish Ministry of Industry and Technology and Scientific and Technological Research Council of Turkey (TUBITAK) at Molecular Biology and Genetics Department Laboratory. Onur Coban / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az Origo összegyűjtötte, hogy tavasz óta milyen magyar, illetve magyarországi vonatkozású találmányok, ötletek, lelemények segítik a harcot az új koronavírus terjedésével szembeni küzdelemben.    
Vágólapra másolva!

Cytocast: gyógyszerfejlesztési kutatás

A gyógyszerfejlesztés folyamatát gyorsítaná fel a magyar Cytocast kutatása, a rendszert most a koronavírus elleni küzdelemben is hasznosítják.

Az emberi sejtekben a DNS tárolja a sejt működéséért felelős gépek tervrajzait. Ezek alapján készülnek az egyedi fehérjék, amelyek összeállnak különböző komplexekké, mondhatni a sejt gépeivé a szervezetben.

A Covid-19 fehérjéinek kölcsönhatása az emberi fehérjékkel már korábban is ismert volt. A cég a szimulációival most azt vizsgálja, hogy ezek a kölcsönhatások hogyan változtatják meg a különböző emberi szövetek sejtjeiben a fehérjekomplexeket.

Ezzel a reményeik szerint képesek lesznek új célfehérjéket találni már létező gyógyszereknek, amelyekkel kezelhető lesz a betegség.

A kész modellel majd azt lehet vizsgálni, hogy hogyan hathat a vírus terjedésére az egyedi intézmények lezárása, kinyitása, nagyobb rendezvények megtartása, és azt is, hogy a tesztelés és a fertőző emberek kapcsolatainak nyomonkövetése és karanténozása mennyire tud hatásos lenni a járvány terjedésének megfékezésében.

Resysten: tartós higiéniai bevonat a közösségi felületekre

Több órán át is életképes lehet a fémfelületeken a koronavírus, más felületeken pedig még tovább is. Erre kínál megoldást egy, magyar szakemberek által kifejlesztett bevonat, mely még a koronavírus felbukkanása előtt született meg. A bevonat sajátossága, hogy megakadályozza a vírusok (köztük a koronavírus), bacilusok és gombák megtapadását.

A budapesti tömegközlekedésben már régóta használják, és már Olaszország, Amerika és Dubaj is érdeklődik iránta.

Hároméves munkával sikerült egy olyan bevonatot létrehozni, mellyel a kárpittól a fémen, a műanyagon és a gumin át az üvegig bármilyen felület kezelhető, és azon onnantól kezdve, akár egy éven át, semmilyen gomba, baktérium és vírus, így az új koronavírus sem képes megtapadni. A bevonat kizárólag természetes anyagokat tartalmaz, színtelen, szagtalan és molekuláris szinten épül be a kezelt felületbe, s természetes vagy mesterséges fény mellett is védelmet nyújt, miközben nem letörölhető.

A cég felhívja a figyelmet arra, hogy a termék az 528/2012/EU rendelet értelmében nem biocid termék, így de jure nem tekinthető fertőtlenítő vagy sterilizáló szernek. A termék a járványok kialakuilásának veszélyét, illetve az átfertőződések lehetőségeit csökkenti, mert olyan környezetet teremt, mely élhetelten a kórokozók számára. Emellett légtisztító hatású, javítja a levegő minőségét, semlegesíti a szagokat, miközben nem változtatja meg a kezelt felület tuladonságait - közölte egyértelműsítését az Origóval a cég cikkünk megjelentését követően.

Omixon: a magyar PCR-teszt

Olyan PCR-tesztet fejlesztettek ki magyar kutatók, ami képes feleannyi idő alatt kimutatni a vírust, mint a korábbi, ugyanazzal a megbízható eredménnyel. Ezzel nemcsak időt, hanem munkaerőt is tudnak spórolni a laborok, és a betegek gyorsabban kaphatják majd meg az eredményt. Az új PCR-tesztet a Omixon Biocomputing Kft. fejlesztette ki, és a Semmelweis Egyetemen tesztelték.

Az új teszt lényege, hogy „egy lépésben" végzi el a diagnosztikát, mivel nem szükséges a mintából kivonni a vírus örökítőanyagát, az RNS-t az eredményhez. Így amellett, hogy időt takarítanak meg, kevesebb laboránsra lesz szükség.

KC Struktur: újrafelhasználható maszk

A jelenleg használatos maszkok közül még az FFP2-es és FFP3-as maszkok sem tudják 100 százalékosan kiszűrni a levegőben szálló vírusméretű, ultrafinom részecskéket. A KC Struktur Kft. saját fejlesztésű, újrafelhasználható maszkja viszont a - a cég állítása szerint - por és pollen szűrésére alkalmas maszkokkal ellentétben vírusok és baktériumok szűrésére is alkalmas, klinikailag tesztelt filterrel látták el. A klinikai tesztekben a koronavírusnál is kisebb vírusokkal és baktériumokkal tesztelt vírusszűrő 99,9 százalékos eredményt ért el.

Ez az érték a normál teszten szűrt részecskékhez képest harmincszor jobb eredményt jelent.

A maszk kialakításánál az egyik legfőbb szempont az volt, hogy ne legyen kényelmetlen, és az anyaga se irritálja a bőrt.

A koronavírus-járvány számtalan új magyar innovációt hozott (a kép illusztráció) Fotó: Csudai Sándor - Origo

Óbudai Egyetem: egyszerre több beteg ellátását biztosító lélegeztetőgép

Az Óbudai Egyetem már az első koronavírus-hullám idején dolgoztak egy olyan, az intenzív ellátásban kulcsfontosságú lélegeztetőgépen, amely egyszerre akár több tucat beteg ellátását teszi lehetővé, a jelenleg alkalmazott, és csak egyetlen beteg ellátását biztosító készülékekkel szemben. A kormányzat által is támogatott fejlesztés áttörést hozhat az intenzív ellátás hatékonyságában.

A gép egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet, akár tábori körülmények között is.

Entremo okoskarkötő

Az Entremo okoskarkötője valós időben tudja mérni a páciensek pulzusát, testhőmérsékletét, légzési gyakoriságát és véroxigénszintjét, és akár már november végére elkészülhet.

A fitneszkarkötő a megtett kilométerek vagy az alvásciklusunk helyett csupa olyan dolgot mér, ami az egészségünk szempontjából fontos, így a pulzus és a testhőmérséklet mellett a légzési frekvencia és az oxigénszaturáció - vagyis a hemoglobin oxigénnel való telítettsége mértékének - mérésére is alkalmas.

Tüdőbetegségek és a Covid-19 vírus esetén jellemző, hogy amennyiben nem tökéletesen működik a légzésfunkció, a szervezet gyakrabban igényli a levegőt, ennek köszönhető a szapora légvétel.

Az oxigénszaturáció pedig a véroxigén telítettségét állapítja meg, ebből szintén következtetni lehet a tüdő oxigénfelvevő képességére és általános állapotára. Amennyiben a tüdő hatásfoka romlik, az oxigénfelvételi képessége csökken, így az ember oxigénszaturációja is csökkenni kezd.

A karkötő ezeket az értékeket két szenzor segítségével, egy hőmérőszenzorral, valamint egy pulzoximéterrel állapítja meg, majd az adatokat vezeték nélkül továbbítja a vállalkozás által kifejlesztett felhő alapú szoftvernek.

Ez lehetővé teszi, hogy az egészségügyi dolgozók vagy gondozók folyamatosan és valós időben kapjanak információkat a páciensek állapotáról, anélkül, hogy ki kéne tenniük magukat a fertőzésveszélynek.

Az eszköz az életjelekben bekövetkezett változások esetén automatikus jelzést küld a személyzet számára, akik így azonnal tudnak reagálni.

Az Entremo október második felében bekerült azon huszonnyolc európai, köztük két magyar vállalkozás közé, melyeket az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) 2020-as innovációs díjára jelöltek. Ezt a díjat innovatív, kitartó, kreatív vállalkozások kapják úttörő termékeik és szolgáltatásaik miatt.

Magyar kutató infúziós terápiája

Baranyi Lajos, az USA-ban élő magyar kutató találmánya képes lehet meggátolni a vírusfertőzés által kiváltott túlzott immunreakciót, az úgynevezett citokinvihart, és a nyomában kialakuló súlyos tüdőgyulladást. Nem a vírus, hanem a szervezet abnormális immunválasza jelenti ránk nézve az igazi veszélyt, ez a valódi probléma, amivel az emberiség jelenleg szembenéz - állítja a biológus-immunológus professzor. A légzési elégtelenség és/vagy a bakteriális felülfertőződés következtében szeptikus sokk alakul ki a szervezetben, ez általános gyulladással jár, amit a gyulladásos fehérjék fokozott termelése, az úgynevezett citokinvihar kísér.

A professzor már az utóbbi húsz évben szisztematikusan kereste a citokinvihar gyenge pontjait, és egy kombinált terápiát fejlesztett ki, amelynek részleteit addig nem hozza nyilvánosságra, amíg a szabadalmi eljárás nem zárul le. A szakember egészen biztos abban, hogy az általa kidolgozott kombinált terápia hatékonyságát a klinikai vizsgálatok is igazolják majd, ezért ezeket szeretné Magyarországon végeztetni, miként a reménybeli gyógyszer előállítását, kiszerelését, csomagolását, értékesítését is.

- mondja a professzor.

Safe-Gate fertőtlenítő kapu

A Safe-Gate járványvédelmi fertőtlenítő kapu használatával mindössze 5 másodperc alatt elpusztítható a már ismert, a ruházaton és a bőrön megtelepedő vírusok és baktériumok 75-80 százaléka. A kapu több prevenciós eszközt „csomagol egybe": érintésmentes kézfertőtlenítővel, hőmérővel, nagynyomású ködgenerátoros porlasztóval és az egyedülálló speciális fertőtlenítőszer alkalmazásával nagy szerepet tölt be a fertőzések megelőzésében, hatékonnyá téve a járványok elleni védekezést. A kapuban használt, hétéves hazai fejlesztésű, és már több területen kipróbált bio és öko fertőtlenítőszer bőrbarát, nem károsítja a ruházatot, a sminket, a frizurát és a környezetet.

A Safe-Gate járványvédelmi kapun kívül jelenleg nem létezik a hazai piacon olyan gép, amely ezzel, a legmodernebb, úgynevezett ködöléses eljárással biztonságosan teljes test-, ruházat-, poggyász-, elektronikai eszköz- (telefon) és kisállat-fertőtlenítés végezhető, valamint az érintésmentes lázmérést, kézfertőtlenítést egyben tudja biztosítani az Ecowian nagy hatékonyságú bio fertőtlenítő anyagának felületekre való juttatásával.

Egy taxi fertőtlenítését végzik ózongőzzel (a kép illusztráció) Fotó: Szabó Gábor - Origo

Lapozzon, a cikk folytatásában további érdekes fejlesztésekkel ismerkedhet meg!