A Tesla idén decemberben bekerül a S&P 500-as részvényindexébe, ami az Egyesült Államok 500 legnagyobb cégének teljesítményét figyelő indexe. A hír hallatán a cég részvényei 14 százalékot emelkedtek.

A hír nem lepte meg az elemzőket, mivel a vállalat bekerülése a fontos indexbe már régóta beszédtéma. Először nyáron indultak el a spekulációk, miután az elektromos autókat gyártó vállalat az egymást követő negyedik negyedévben ért el nyereséget, amivel teljesítette a belépés alapkövetelményét. Azonban ekkor még nem került sor a bekerülésre, mivel a döntéshozók túlárazottnak vélték a részvényeket.

A Tesla Model X egy 2013-as autókiállításonForrás: AFP/2013 Getty Images/Bill Pugliano

A 2003-ban alapított kaliforniai vállalat 2020-ban 450 százalékos növekedést elérve, a világ legértékesebb autóipari cégévé vált, annak ellenére, hogy a gyártása töredéke a Toyotának vagy a Volkswagennek. 2010-es tőzsdére kerülése óta elképesztő eredményeket ért el, mára a részvények árfolyama átlépte az 1000 dollárt. A Tesla 400 milliárd feletti tőzsdei értékével az egyik legértékesebb vállalat, ami valaha is bekerült a részvényindexbe.