Véget ért a tizenegyedik ebolajárvány Kongóban

ebola, Kongói Demokratikus Köztársaság
Health workers treat an unconfirmed Ebola patient, inside a MSF (Doctors Without Borders) supported Ebola Treatment Centre (ETC) on November 3, 2018 in Butembo, Democratic Republic of the Congo. - The death toll from an Ebola outbreak in eastern Democratic Republic of Congo has risen to more than 200, the health ministry said on November 10, 2018. (Photo by John WESSELS / AFP)
Vágólapra másolva!
Véget ért a Kongói Demokratikus Köztársaság nyugati részén idén nyáron kitört, az ország történetében immár a tizenegyedik ebolajárvány - jelentette be Eteni Longono, az afrikai ország egészségügyi minisztere.
Vágólapra másolva!

Az Egyenlítő tartományban kitört járvánnyal összefüggésben június óta 130 fertőzést jelentettek, és 55 halottról tudni.

A járvány nem sokkal azt követően ütötte fel a fejét a területen, hogy június végén az ország keleti felében sikerült véget vetni egy másik ebolajárványnak, amelyben csaknem 3500 ember fertőződött meg és több mint kétezren haltak meg.

Egészségügyi dolgozók egy ellátóhelyen Forrás: AFP/John Wessels

Az ebolavírust 1976-ban, a Kongó keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. Természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb terjesztői denevérek lehetnek.

A kór fertőzött ember vagy állat vérével vagy testnedvével való közvetlen érintkezéssel terjed.

A betegség hasmenéssel, súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

Az ebola rendkívül veszélyes betegség, a járványos terjedése különösen súlyos gondokat okoz Afika középső régióiban, ahol az egészségügyi ellátórendszer fejletlensége miatt minden egyes megjelenése különösen aggasztó.

Az áldozatok mellett az ebola jelentős gazdasági veszteséget is jelent az érintett országoknak, a témával az Origo több alkalommal foglalkozott.

Kiderült, mennyibe kerülhet a tomboló Ebola-járvány megfékezése

Nagyjából egy éve tart a minden korábbinál veszélyesebbnek és alattomosabbnak tűnő ebolajárvány Afrika közepén, Kongóban. Ahogy az Origo arról beszámolt, a betegség terjedése súlyos társadalmi és gazdasági kihívás elé állítja az országot és a nemzetközi közösséget is.

A tavalyi év jelentős fejleménye volt az ebola elleni küzdelemben, hogy egyes kísérleti vakcinák hatékonynak bizonyultak a kórokozóval szemben a megelőzésben. Majd arról is hírek érkeztek, hogy hatékonynak tűnő gyógyszeres kezelést dolgoztak ki kutatók, a betegség korai stádiumában a terápiás kezelésbe bevontaknál magas gyógyulási rátát regisztráltak.