Az Országgyűlés a hét elején elfogadta az őszi adócsomagot, amelynek nyomán számos ponton változik az adórendszer 2021-ben. Egyebek között jóval kedvezőbb lesz a kiva, ingyenessé válik számos ügyintézés, a NAV számos cégnek áfabevallás-tervezetet készít, és egyszerűsödik a hipa-bevallás, mindemellett adómentes lesz az otthoni magán- és bérfőzés. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat.

Az Országgyűlés számos módosítással fogadta el a T/13258. számú, „egyes adótörvények módosításáról" címet viselő, 153 oldalas törvényjavaslatot, valamint a hozzá tartozó 70 oldalas összegző módosító javaslatot

Szja: változik a személyi kedvezmény

Egyszerűsödik és átláthatóbbá válik az adókedvezmények rendszere, írja az Adó.hu összeállítása. A családi adókedvezmény mintájára a bizonyos betegségek után járó személyi kedvezményt is az adóalapból számolják jövőre. A kedvezmény összege továbbra is évről évre együtt nő minimálbérrel.

Bővül a SZÉP-kártya juttatásának lehetősége a közszférában: 2021-től egységesen 450 ezer forint lesz a rekreációs értékhatár a magán- és a közszférában. A SZÉP-kártya keretösszegeinek szochó-mentessége 2021 közepéig megmarad.

A járványügyi szűrővizsgálat adómentes juttatás lesz a vizsgálat időpontjától függetlenül, bármilyen jövőbeli járványhelyzetben is.

Áfa: minden unión kívül rendelt áru után adózni kell, marad az 5 százalékos újlakásáfa

Bekerül a hazai áfaszabályozásba az Európai Unió e-kereskedelmi áfacsomagja, amely többek között eltörli a 22 eurót meg nem haladó importküldemények adómentességét. Azaz, 2021. július 1-től minden külföldről (nem EU-államból) rendelt áru után általános forgalmi adót kell fizetni.

"Nem csak itthon, az egész EU-ban nem várt adminisztratív terhet jelent a koronavírus-helyzet, ezért lépnek hatályba csak július 1-jén (az eredeti január 1-je helyett) a távolsági értékesítésre, azaz lényegében az online kereskedelemre alkalmazandó új áfaszabályok" - emeli ki az változásokkal kapcsolatban Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Az őszi adócsomag szerint jelenteni kell az online számla rendszerben a termékértékesítéseket. Azaz, minden webshopnak regisztrálnia kell online számlázóprogramot akkor is, ha egyébként külföldről árusít. Emellett a hazai vállalkozásoknak kedvező módosítás, hogy július 1-től alapvetően a fogyasztás helye szerinti tagállamban kell megfizetni az áfát távértékesítéskor.

Mindezeken kívül 2021-től lehetővé válik az adóalap utólagos csökkentése azon behajthatatlan követelések vonatkozásában is, amelyek esetében a vevő (adós) nem minősül áfaalanynak

– ez elsősorban a lakossági szolgáltatóknak jelent majd érdemi teherkönnyítést.

Az új építésű lakások áfakulcsa 5 százalék lesz 2022. december 31-ig – erről nem a most elfogadott törvénycsomag, hanem az „Egyes törvényeknek az otthonteremtési akcióterv bevezetése érdekében szükséges módosításáról" címet viselő javaslat rendelkezik.

2021-től kivezetik a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó általános fordított adózást, amit már csak az ingatlanhoz kapcsolódó építési-szerelési munkákra lehet majd igénybe venni.

Finomhangolják a katát

A kata 2021. január 1-től életbe lépő – már elfogadott – szabályai is módosulnak. Mégpedig, ha a katás adóalany bevétele külföldi kapcsolt partnertől, vagy 3 millió forintot meghaladó összegű bevétel esetében külföldi megbízótól származik, a 40 százalékos mértékű adó a kisadózó vállalkozást terheli, és az adó alapja a 3 millió forintot meghaladó bevételrész 71,42 százaléka.

Adózás rendje: áfabevallási tervezeteket készít a NAV

A vállalkozások 2021 második félévétől számíthatnak a kormány egyik legjelentősebb adóügyi segítségére: a NAV félmillió vállalkozásnak készítheti el az áfabevallási tervezetét.

Az eÁfa – az eSZJA-val ellentétben – csak az érintett adózók aktív közreműködésével minősül majd bevallásnak – az adózóknak a levonható adóról számlánként dönteniük szükséges – olvasható a törvényjavaslat indokolásában.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Könnyebb lesz az adótartozások rendezése is. A magánszemélyek akár már egymillió forintos tartozásig, az adózási előéletük alapján megbízhatónak minősített cégek pedig 3 millió forintig kérhetnek tartozásaikra – egy egyszerű kérelemmel – 12 havi pótlékmentes részletfizetést.

Egyszerűsödik a hipabevallás

Jelentős könnyítések jönnek az iparűzési adóban. A 180 napnál rövidebb ideig tartó építési tevékenységet ugyanis jövőre már nem terheli az ideiglenes tevékenység utáni iparűzési adó, ami az öt százalékos újlakásáfa mellett újabb lökést adhat a hazai építőiparnak.

Mintegy 94 ezer, több telephellyel bíró vállalkozásnak is könnyítést hoz 2021, hiszen nem kell minden érintett önkormányzathoz benyújtaniuk a helyi iparűzési adóbevallásukat, elegendő lesz egyetlenegyet beküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Tao: nem jár kedvezmény elektromos autóra

A társasági adó kedvezményrendszere egyszerűsödik: jövőre megszűnik a cégek fejlesztési tartalékának 10 milliárd forintos felső határa.

Szigorítást jelent ugyanakkor, hogy jövőre elektromos személygépkocsi beszerzése esetén nem lesz alkalmazható az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezménye – utóbbi a nagy rakodóterű személygépkocsikra korlátozódik.

IllusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

Még kedvezőbb lesz a kiva

A kiva adókulcsa 2021-től 11 százalékra csökken, a bevételi értékhatár a jelenlegi egyről hárommilliárd forintra, a kilépési pedig háromról hatmilliárd forintra nő.

Illeték: ingyenes lesz számos ügyintézés

Egyes okmányok kiállítása kivételével 2021-től az elsőfokú közigazgatási eljárások illetékmentesek lesznek, amelynek köszönhetően évente másfélmillió államigazgatási ügy intézése válik ingyenessé.

A legkedvezőbb adófajta kiválasztásában segít a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátora

Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 11 százalékra csökken, választási értékhatára a triplájára nő, a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátorral segíti az adózási forma választását - tájékoztatott Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár. A kiva választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégek több mint 70-80 százaléka, több tízezer vállalkozás jobban járna a tárca szakértőinek elemzése szerint - mondta az államtitkár.

Jövedéki adó: adómentes lesz a pálinkafőzés

„A pálinka-szabadságharc győztes lezárásaként ténylegesen adómentessé válik a bérfőzés és a magánfőzés 2021. január 1-jétől" – olvasható a törvényjavaslat általános indokolásában. Jövőre minden nagykorú gyümölcstermesztő magyar állampolgár háztartásonként évi 86 liter gyümölcspárlatot főzhet le magánfőzésben adómentesen. A mentesség évente ugyanekkora mennyiségű párlat erejéig a bérfőzésre is érvényes.

Magyarországnak alkalmaznia kell az Európai Unió dohányadó irányelv szabályait is. A kormány a lehető leghosszabb időt kivárva, január 1-től kezdődően két lépésben megemeli a dohánytermékek jövedéki adóját, így 2021. április 1-én éri el a jövedéki adó mértéke az EU által megkövetelt legalacsonyabb, minimum szintet – írta az adócsomagról a Pénzügyminisztérium.

Az elfogadott törvény szinte minden adótörvényt, a számviteli törvényt és a vámigazgatási eljárásokat is módosítja, így a törvénycsomag részletes tanulmányozása elengedhetetlen.