Megjelent a „Fenntartható Repülőgép-Üzemanyagok a Nulla Kibocsátású Repülésért" című jelentés, amelyet a Clear Skies for Tomorrow a McKinsey & Companyvel közösen állított össze. 

A Világgazdasági Fórum (WEF) keretein belül a légiközlekedési ágazat szereplői létrehoztak egy koalíciót, amelynek célja, hogy a fenntartható repülőgép-üzemanyagok (SAF) segítségével megvalósítsa a szén-dioxid-semleges repülést. A koalíció a légiközlekedés olyan vezető szereplőiből áll, mint a KLM, az Airbus, a Boeing, a Neste, a Shell, a SkyNRG és a Heathrow és a Schiphol repülőtér - olvasható a tanulmány elkészültéről kiadott közleményben.

A jelentés a nyersanyagok elérhetőségét, fenntarthatóságát, termelési kapacitását és a legígéretesebb SAF-termelési technológiák lehetőségeit taglalja, és a koalíciós partnerek információi és adatai alapján született meg. Ismeretterjesztő dokumentumként jó alapot nyújt az SAF területén folytatott további együttműködésekhez az ágazati szereplők számára.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

A tanulmány szerint a legígéresebb, szén-dioxid-kibocsátást csökkentő üzemanyagnak, a SAF-nak köszönhetően már a közeljövőben lehetővé válik a karbonsemleges repülésre való átállás. Tavaly még nem egészen 200 ezer metrikus tonnányit állítottak elő globálisan belőle, ami a kereskedelmi légijáratok által felhasznált 300 millió tonnának csupán a töredéke. 

Az SAF-termelés felfuttatásával azonban 2030-ra már a teljes légiközlekedésben elterjedhet a használata. Így a jelentés összeállítói szerint, nagyjából egy évtized múlva megvalósítható lehet a szén-dioxid semleges kereskedelmi repülés.