Jó évet zárhat ez a két délkelet-ázsiai ország

Vietnám
People ride motorbikes in the central Vietnamese city of Danang on November 11, 2017, as leaders from the 21-member APEC organisation hold the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Summit. World leaders and senior business figures gathered in the Vietnamese city of Danang this week for the annual 21-member APEC summit. / AFP PHOTO / YE AUNG THU
Vágólapra másolva!
Az idei év az ázsiai gazdaságok körében is komoly nehézségeket hozott, azonban így is van két olyan ország, amely régiós viszonylatban kiugróan erősen teljesíthet. Vietnám és Tajvan ugyanis kiemelkedő hatékonysággal tudta csillapítani a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait.
Vágólapra másolva!

Miközben Ázsiában is érezhető gazdasági lassulást hozott az idei év, két ország kimagaslóan erősen teljesít a térségben: Vietnám és Tajvan.

Vietnám olyannyira képes volt minimalizálni idén a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait, hogy

várhatóan az egyetlen olyan ország lehet Délkelet-Ázsiában, amely képes lesz 2020-ban pozitív gazdasági növekedést produkálni

– írja a BBC.

Egy különleges sikertörténet

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) számításai szerint Vietnám gazdasága idén 2,4 százalékkal bővülhet, ami jövőre fölmehet egészen 6,5 százalékig, köszönhetően a hazai és nemzetközi gazdasági tevékenység normalizálódásának.

Jóllehet a turizmus komoly visszaesése lassulást hoz az idei vietnámi növekedésben, azonban úgy tűnik, sikerült jelentősen tompítani az országban a járvány gazdasági hatásait.

Vietnám kiemelkedő gazdasági növekedést produkálhat 2020-ban Forrás: Shutterstock

Emellett egyes elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy Vietnám általában is komoly haszonélvezője lehet a távmunka idei elterjedésének.

Sokan ugyanis új laptopokat vagy akár irodai bútorokat vettek otthonra – ezen termékek közül pedig nagyon sokat épp Vietnámban gyártanak.

Ezt támasztja alá, hogy az USA-ba irányuló vietnámi export mértéke 23 százalékkal nőtt (éves alapon) az idei első három negyedévben, míg az elektronikai cikkek exportja 26 százalékkal bővült.

Szijjártó Péter: A magyar-vietnami gazdasági együttműködés sikertörténet

Magyarország és Vietnam gazdasági együttműködése egyértelmű sikertörténet, nagyon kevés országról mondható el, hogy a koronavírus-járvány időszakában ilyen jelentősen tudta volna növelni a kereskedelmét - közölte hanoi tárgyalásai után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és bejelentette azt is, hogy magyar cégek fogják biztosítani két vietnami megye ivóvízellátását.

Leállás nélkül

Tajvan az idei év egyik legkülönösebb gazdaságának számít, ugyanis az országban eddig egyetlen napra sem állt le a munka a koronavírus miatt. Ez annak köszönhető, hogy Tajvan vezetése hamar közbeavatkozott a koronavírus-járvány megállítása érdekében. Az országban november 19-éig mindössze 609 esetet regisztráltak.

Ráadásul van egy tajvani vállalat, amely igen jól teljesít az idei évben: az Acer.

A hardvergyártó ugyanis az idei harmadik negyedévben 80 millió dolláros profitról és 2,8 milliárd dolláros bevételről jelentet, ami nem csupán 94 százalékos éves alapú növekedésnek számított, de egy évtizede a legmagasabb szám volt – írja az Asia Times.

Tajvan a technológiai cégek segítségével hasíthat idén Forrás: Pinterest

A hatalmas növekedés mögött az áll, hogy az Acer az egyik első olyan fejlesztő volt, amely Google operációs rendszerét futtató Chromebookokat kezdett gyártani. Ezek az olcsóbb laptopok elsősorban a diákokat célozták meg, és az idei évben különösen népszerűnek bizonyultak.

A harmadik negyedévben a Chromebookok 94 százalékos növekedést produkáltak a harmadik negyedévben, míg a játékosoknak szánt laptopok szintén 70 százalék körüli bővülést hoztak össze.

Mindez azért jelentős, mert Tajvan épp az ilyen vállalati szárnyalások miatt lehet az ázsiai térség egyik sztárja a gazdasági növekedésben. Miközben az IMF jelenleg 4,9 százalékos csökkenést vár a világgazdaság egészétől, a tajvani kormány augusztusban 1,56 százalékos GDP-növekedést vetített előre 2020-ra. Ezzel párhuzamosan a GDP fontos részét kitevő export 6 százalékkal bővült (éves alapon) az idei harmadik negyedévben, míg a GDP (szintén éves alapon) 3,3 százalékkal erősödött a legutóbbi negyedévben.