Az unió élvonalában a magyar bortermelés

magyar borok
Budapest, 2020. január 17. Összeválogatott minőségi tájjellegű borok nagy választéka a Bartók Béla úti Bor és Kézműves Üzlet-Műhely-Galériában. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Magyarország az Európai Unió hatodik legnagyobb bortermelője volt a tavalyi évben, míg a területarányos termelékenysége az ötödik volt az uniós rangsorban – írja a Világgazdaság az Eurostat friss felmérésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A felmérés alapján az európai országokban összesen 16 milliárd liter bort termeltek meg a 2019-es évben.

Az unióban Magyarországon termelték a hatodik legtöbb bort 358 millió literrel.


Ezzel hazánk Németország (705 millió liter) és Görögország (124 millió liter) között helyezkedett el.

Összeválogatott minőségi tájjellegű borok nagy választéka a Bartók Béla úti Bor és Kézműves Üzlet-Műhely-Galériában Forrás: MTI/Nagy Zoltán

Európában és egyúttal a világon is 5,5 milliárd literrel a bortermelési bajnok Olaszország volt 2019-ben. A sorban utánuk az unió országai közül az ezüstérmes Spanyolország (4,3 milliárd liter), majd a harmadik helyezett Franciaország (3,4 milliárd liter) következik.

Azonban mezőgazdasági adatok lévén mindenképpen érdekes a tagállamok teljesítményét területarányukban is megvizsgálni. Az adatokból az látszik, hogy

Magyarországon több mint 3850 liter bort állítottak elő területarányosan, így hazánkban volt az ötödik legtermékenyebb a bortermelés a tavalyi évben.

Ezzel az aránnyal Magyarország megelőzi Németországot (1970 liter). Franciaország termelékenysége 6120 liter volt.

Ugyanakkor a területarányos adatok tekintetében is Olaszország vezeti a ranglistát 18 ezer liter per négyzetkilométeres mutatóval. Majd a sorban őket követi majdnem feleakkora termelékenységgel Spanyolország (8520 liter) és Portugália (7950 liter).

Az Európai Unió tagjai több mint 7,1 milliárd liter bort exportáltak 2019-ben.

Az unió importjának(4,8 milliárd liter) tekintetében a borok 84 százalékát belülről szerzi be, míg az exportjának a zömét (57 százalékát) szintén az unión belüli kereskedelem teszi ki.

A legnagyobb mennyiségben az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államokba szállítottak az unió tagállamai - írja a lap.