A kínai Szilícium-völgyként ismert Sencsen eddig az elektronikai cikkek gyártásáról és árusításáról volt híres. Mára azonban ez megváltozott. Az árusok többsége kozmetikai szereket kínál boltjában.

A világ legnagyobb elektronikai piacán ma főként kozmetikai szereket árulnak. Az árusok kicserélődtek: az egykor számítógép-alkatrészeket és telefontokokat árusítók helyét most a rúzsokat, arclemosókat és testápolókat árusítók töltik be, akik akár hajnali kettőig is dolgoznak, hogy ki tudják elégíteni a megemelkedett keresletet. Sok vállalkozás tért át például a telefonalkatrészek árusításáról kozmetikai szerekre, mivel látták, hogy ezekre van igazán kereslet, legyen szó tinédzserekről, vagy idős férfiakról.

A Huaqiangbei elektronikai piac ShenzhenbenForrás: AFP/Fred Dufour

A kínai fogyasztók kozmetikai szerek iránti kereslete jelentősen megugrott az idei évben, januártól októberig 5,9 százalékkal. Bár egy több éves tendenciáról beszélünk, az igazi robbanás idén volt tapasztalható, amikor is a határzárnak köszönhetően a nagytételben vásárlók nem tudtak Hongkongba menni adómentes termékekért. Így országon belül kezdték el megoldani a beszerzést. 

Sencsen éjszakaForrás: AFP/ Imaginechina/Liang Xiashun

A kínai gyárváros, Sencsen a 2000-es években a legnagyobb export-import lebonyolító város volt Kínában. A település az első különleges gazdasági övezet volt, és alig néhány évtized alatt vált kicsiny halászfaluból tízmilliós metropolisszá2010-ben kereskedelmi forgalma meghaladta a rekordnak számító 74 milliárd amerikai dollárt.

Mára pedig Dél-Kína gazdasági központja és számos higtech cégnek ad otthont.