A kínai Nio elektromos autógyártó gyors emelkedése megerősíti, hogy az elektromos autók iránti igéyn egyáltalán nem merül ki a sajtóhírekben rendszeresen szereplő Teslában. A kínai versenytárs persze nem tud olyan mennyiségű autót gyártani, mint az amerikai versenytársa, és az alapító William Li sem olyan híre médiaszemélyiség, mint a Teslát alapító Elon Musk. Az idei részvényárfolyam-emelkedése viszont túlszárnyalja a Tesláét is.

A héten érkezett hír, miszerint a Tesla bekerül az S&P 500 referenciaindexbe, mind a Tesla, mind pedig a kínai versenytársai - köztük a Nio és a Li Autó - részvényárfolyamait megemelte, egyúttal a hét leginkább keresett részvényeivé tette azokat amerikai tőzsdén.

A Nio emelkedésének lendülete azonban egész egyedire sikerült hosszabb időtávon nézve. Egy darabig követte a Tesláét, de aztán elszabadult és most már 1000 százalék feletti növekedést mutat ebben az évben, ami több, mint a duplája a Tesla növekedési ütemének.

A Sanghaj székhelyű NIO bemutatója a kínai Csungkingban 2019. augusztus 26-ánForrás: Imaginechina via AFP/Dong Yalin - Imaginechina/Dong Yalin

A harmadik negyedévben a Nio árbevétele közel 150 százalékkal, 628 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbi negyedéves adathoz képest. A vállalat sikeresen lefaragta a költségeket, ami hozzájárult ahhoz, hogy a nettó veszteségét kétharmaddal csökkenthette 2019 hasonló időszakához képest. A hónap elején a Nio egy erősebb akkumulátort is bemutatott az egy feltöltéssel elérhető hatótávval kapcsolatos félelmek enyhítésére. Végül pedig az eredményekhez a fentieken kívül az is hozzájárulhatott, hogy a kínai autópiac talpra állt, és a döntéshozók még ambiciózusabb célokat tűztek ki maguk elé az elektromos autók értékesítésében.

Ezek együttesen járulhattak hozzá a befektetők egyre nagyobb érdeklődéséhez. Az elmúlt 30 nap során a Nio részvényei több mint hatszor olyan gyakran cseréltek gazdát, mint a Tesla, a Li Auto vagy az Xpeng részvényei esetében. A Teslánál is jobb eredménye és gyorsabb növekedése azt mutatja, hogy a Nio igencsak jó formába került az elmúlt bő 10 hónapban és kimagasló eredménnyel zárhatja az idei évet.

Forrás: Reuters.com