Egy szentnek tekintett folyó kárára bővítenék a világ egyik legnagyobb cinkbányáját

cink
Mine in Cerro Rico, richest hill on earth, hand mining of silver and zinc today, Potosi, Bolivia, South America
Vágólapra másolva!
A Glencore nevű bányaipari nagyvállalat zöld utat kapott az ausztráliai McArthur folyónál lévő cinkbányája kibővítéséhez Ausztrália északi területén, annak ellenére, hogy a szent helyszínekért felelős hatóság nem tanácsolja azt, mivel a cég még nem tette egyértelművé a kitermelés bővítésével kapcsolatos  terveit.
Vágólapra másolva!

A szövetségi állam jóváhagyása lehetővé tenné a Glencore számára, hogy kétszeresére növelje a bánya méretét, ami 2048-ig meghosszabbítja a McArthur folyó terhelését. A döntés ellentmond a kulturális örökséghelyszínek védelmével foglalkozó hivatal állásfoglalásának.

Ugyanakkor az állam amellett érvel, hogy ez a bővítés mintegy 1100 alkalmazott és vállalkozó munkahelyét biztosítja.

Az engedély részeként a Glencore-nak meg kell felelnie az összes ide vonatkozó jogszabályi követelménynek és engedélyezési feltételnek, beleértve az északi terület őslakosainak szent helyeiről szóló 1989. évi törvény szerinti követelményeket is.

A Glencora megkapta az ausztrál államtól az engedélyt bányája bővítéséhez, de a bennszülöttek területvédelmi hatósága aggódik a környezet terhelése miatt Forrás: AFP/Sebastian Derungs

Az ausztrál államszövetséghez tartozó Északi terület állam törvényei szerint a vállalatoknak meg kell szerezniük a bennszülöttek területvédelmi hatóságának (AAPA) engedélyét is, mielőtt bármilyen szent helyet érintenek.

Az eset azért is különösen figyelemre méltó, mert a közelmúltban egy másik nagy bányavállalat bővítési projektjénél ausztrál őslakosok barlangjai estek áldozatul egy, bányabővítés céljából végrehajtott robbantásnak. A Rio Tinto a Juukan-szurdokban található, felbecsülhetetlen régészeti jelentőségű, 46 ezer éves, barlangi kőszállásokat semmisítette meg májusban egy vasércbánya bővítésekor a nyugat-ausztráliai Pilbara régióban.

Lemondanak egy bányavállalat vezetői, mert a cég felrobbantotta az őslakosok barlangját

Az ausztráliai tőzsdefelügyelethez eljuttatott közleményében a világ legnagyobb bányaipari vállalata, a Rio Tinto bejelentette, hogy távozik posztjáról a cég vezérigazgatója és néhány más vezető is - írja a Guardian. Az ügy mögött a cégre nehezedő nyomás áll: idén tavasszal ugyanis a vállalat egy értékes vasérctartalék miatt, felrobbantotta Ausztrália egyik kivételesen értékes, archaikus, az őslakosok ma élő leszármazottai számára is fontos kulturális-régészeti helyszínét.

Az illetékes hatóság nemrég arra emlékeztetett a Glencore ügyében, hogy korábban elutasította a társaság tanúsítvány iránti kérelmét és további konzultációt kért a tulajdonosoktól, mert a döntéshozókat aggasztja a fontos örökségi helyszín esetleges károsodása.

A Glencore 2018 óta várja a bővítés végleges jóváhagyását.

Az állam környezetvédelmi hatósága (EPA) akkor azt állapította meg, hogy a szent helyeket károsíthatja a bánya bővítése, mégis javasolta a jóváhagyását arra hivatkozva, hogy a környezeti károk még nagyobbak lennének, ha a bányacég elhagyná a helyszínt.

Az 1995 óta működő McArthur a világ egyik legnagyobb cinkbányája.

Illusztráció Forrás: robertharding/Tony Waltham/Tony Waltham

Tavaly több mint 550 millió ausztrál dollár (122 milliárd forint) értékben járult hozzá a helyi gazdaság fenntartásához és 271 ezer tonna cinket, 55 ezer tonna ólmot és 1,67 millió uncia ezüstöt termelt ki 2019-ben.

A bánya a yanyuwa, gudanji, mara és garavai népek ősi területén található.

Forrás: Mining.com