Ezt gondolja Bill Gates Elon Muskról

Tesla, logó, autó, Elon Musk
(FILES) In this file photo Elon Musk, founder of SpaceX, speaks during the Satellite 2020 at the Washington Convention Center March 9, 2020, in Washington, DC. - Tesla chief Elon Musk on May 9, threatened to pull his electric car headquarters and plant out of California after local authorities kept him from resuming production due to the coronavirus pandemic. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Vágólapra másolva!
Bill Gates, a Microsoft társalapítója többször találkozott és együtt is dolgozott a legbefolyásosabb technológiai gurukkal, köztük az Apple néhai társalapítójával, Steve Jobsszal is. A Bloombergnek adott interjújában Gatest arról kérdezték, hogy vajon Elon Musk a „következő Steve Jobs", mivel figyelemreméltó eredményeket érnek el az általa vezetett cégek, a Tesla és a SpaceX.
Vágólapra másolva!

Van néhány kulcsfontosságú különbség Musk és Jobs között - fogalmazott Gates az interjúban, amelyet a Növekedés.hu szemlézett.

Elon inkább egy gyakorlatias mérnök, Steve pedig a dizájnban, az emberek kiválasztásában, és a marketingben volt géniusz.

Musk gyakran beszél arról, mekkora elvárásokat támaszt magával és másokkal szemben is. Például 2017-ben azt mondta, hogy minden órát a Tesla akkumulátorgyárában tölt, a padlón alszik, nem zuhanyozik, hogy utolérjék magukat a Tesla 3 gyártásával 2018-ban.

Steve Jobs mestere volt az emberek motiválásának – állítja Gates. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója egyszer elmesélte, hogyan győzte meg őt, hogy csatlakozzon az Apple-höz, amikor 1998-ban találkoztak. Eleinte Cook habozott, de Jobsnak nagyon erős kisugárzása volt, és olyan volt „mintha csak ők ketten léteztek volna". Amikor Cook elfogadta az Apple állásajánlatát, azt mondta, megvizsgálta az Apple problémáit, és rögtön tudta, hogyan tud hozzájárulni a cég fejlődéséhez. Az pedig, hogy Steve Jobs lesz a munkatársa, egy életre szóló kiváltság volt számára.

Elon Musk napjaink egyik legsikeresebb üzletembere Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Bill Gates és Steve Jobs híresen bonyolult kapcsolatban állt egymással, ahogy Elon Musk és Bill Gates között is akadtak súrlódások.

Augusztusban Gates írt egy blogbejegyzést az elektromos járművekről, mondván, hogy azok „soha nem lesznek praktikus megoldások", utalva a teherautók és a távolsági járművek cseréjére. Musk szeptemberben elején a Twitteren reagált, szerinte Gatesnek "halvány fogalma sincs" az elektromos teherautókról.

Elon Musk már a világ harmadik leggazdagabb embere

A Tesla árfolyamának erősödése miatt Elon Musk megelőzte Mark Zuckerberget a világ leggazdagabb emberi listáján, ezzel a negyedikről a harmadik helyre ugrott előre. Az elektromos autógyártó részvényei annak köszönhetően kezdtek szárnyalásba, hogy nemrég napvilágot látott, hamarosan bekerülnek az Egyesült Államok legnagyobb vállalatait listázó S&P 500-as indexbe.

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy Gates a szeptember közepén megjelent Bloomberg interjúban már azt mondta, hogy Musk elektromos autója „óriási hozzájárulást jelent az éghajlatváltozással kapcsolatos erőfeszítésekhez" és hogy „más autóipari cégek, látva a Tesla sikerét, csatlakozni fognak a piachoz".