Nem veszélyezteti a vízkészleteket a kútamnesztiaként emlegetett törvénymódosító javaslat, sőt az illegálisan fúrt, mezőgazdasági öntözést szolgáló kutak szankciómentes bejelentésének lehetőségével pontosan arra törekszünk, hogy feltérképezzük azok valós számát és a felhasznált vízmennyiséget – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Nagy István agrárminiszter.

Kútamnesztia tenné szabályossá a kutakat: ha az Országgyűlés megszavazza a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítását,

a korábban illegálisan fúrt, mezőgazdasági öntözést szolgáló létesítmények bejelentése 2023 végéig szankciómentes lesz.

Nagy István agrárminiszter a Magyar Nemzet megkeresésére azt hangsúlyozta, a szankciómentesség célja elsősorban az, hogy pontos képet kapjanak e létesítmények számáról és a felhasznált víz mennyiségéről.

Nagy István agrárminiszterForrás: MTI/Máthé Zoltán

Becslések szerint tízezer és százezer darab között lehet a bejelentési és engedélyeztetési eljárás megkerülésével fúrt kút, ennél pontosabb számot megbecsülni sem lehet.

A kútamnesztia minden, mezőgazdasági öntözési céllal létesített kútra érvényes lenne. A miniszter kiemelte: a bejelentés után az érintett termelő megkapja a hatósági engedélyt, a létesítményre pedig intelligens mérőórát szerelnek, hogy valós adatok legyenek a felhasznált vízmennyiségről.

IllusztrációForrás: Shutterstock

"Ezeket a korábban illegálisan létesített kutakat jelenleg is használják, ezért érthetetlen, hogy a környezetvédők, zöldszervezetek miért állítják azt, hogy a törvénymódosítás veszélybe sodorja a felszín alatti vízkészleteket" - közölte a miniszter. A bejelentés nem érinti a vízfelhasználást, a talajvízkészleteket, mivel ezek a kutak már használatban vannak.

A szankciómentesség ugyanakkor csak a meglévő kutakra vonatkozik, az új létesítmények többsége engedélyköteles marad.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Ez alól kivétel, ha az adott területen nincs felszíni vízkészlet vagy annak igénybevétele aránytalanul nagy költségekkel járna, a tervezett kút mélysége nem haladja meg az ötvenméteres mélységet, nem éri el az első vízzáró réteget, valamint nem érinti az ivóvízellátás védelmében kijelölt területeket, a karszt- és rétegvízkészleteket, és a terület nem szennyezett.

Ezzel a vízkészletekre nem hárul jelentős igénybevétel.

A miniszter hangsúlyozta: a javaslat a háztartási célú, kerti fúrt kutakat nem érinti.