Fontos jogszabályok 2021-re a magyar Országgyűlésben, kapunyitás a Távol-Keleten

Budapest, város, látkép, belváros, Parlament, Lánchíd
Korábbi felvétel (illusztráció).
Vágólapra másolva!
A héten a parlament elfogadta a családi gazdálkodási forma megújításáról szóló törvényt, az MNB pedig a kihasználtság miatt 1000 milliárd forintos hitelkeret-növelésről döntött. Pályázat nyílik a hátrányos helyzetű települések cégei számára, amelynek keretösszege ötmilliárd forint lesz. Emellett aláírták a világ legnagyobb szabadkereskedelmi szerződését, a Tesla pedig ismét menetel a tőzsdén, így Musk már a világ harmadik leggazdagabb embere. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Majdnem százezer ügyfél kap hamarosan levelet a bankjától

Magyar Nemzeti Bank a héten közölte, hogy a következő hónapokban közel 90 ezer, hosszú futamidejű, változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező ügyfél kap ismét tájékoztató levelet a hitelkamata fixálásának lehetőségéről hitelintézetétől.

Illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Érdemes megfontolni a váltást a törlesztési moratóriumban lévőknek is. Nekik ugyan a fizetési stop lejártával a szabályok szerint nem nőhet a törlesztőrészletük a moratórium nélküli összeghez képest, ám a változó kamatozásból eredő kockázat esetükben is fennáll.

Ötmilliárd forintos pályázati keret nyílik a hátrányos helyzetű települések cégei számára

Varga Mihály, pénzügyminiszter a napokban bejelentette, hogy hátrányos helyzetű települések vállalkozásai 5 milliárd forintos keretösszegű pályázaton igényelhetnek támogatást fejlesztések megvalósítására.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kiemelte, a pályázati összegek 2 millió forinttól 60 millió forintig terjedhetnek. A megítélt támogatást a cégek, többek között, új gépek vásárlására, eszközeik fejlesztésére, a dolgozók képzésére, a bérek egy részének fedezésére költhetik.

Az MNB a kihasználtság miatt 1000 milliárd forintos hitelkeret-növelésről döntött

A monetáris tanács szerint a kialakított rövid oldali monetáris kondíciók fenntartható módon támogatják az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását - közölte a testület kamatdöntő üléséről kiadott közleményben. A tanács döntött a Növekedési hitelprogram (Nhp) Hajrá! keretösszegének ezermilliárd forintos megemeléséről is.

Illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

A testület kedden 0,60 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó sem változott. Megjegyezték, hogy a jelenlegi, gyorsan változó környezetben kiemelten fontos, hogy a rövid oldali hozamok biztonságos távolságban maradjanak a nullaközeli tartománytól. Az MNB a koronavírus-járvány időszakában is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett, ezért a tanács folyamatosan értékeli a beérkező adatokat, kiemelt figyelemmel követi a gazdaság helyreállításával kialakuló inflációs hatások tartósságát, valamint a pénzpiaci folyamatok lehetséges inflációs hatásait.

16 milliárd forintos beruházást valósít meg a Vajda-Papír kormányzati támogatással

Erősödnek a magyar vállalkozások beruházási igényei, ezért a kormány 40 milliárdról 80 milliárd forintra emeli a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program idei keretét - jelentette be Varga Mihály.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Dunaföldváron, a Vajda-Papír újabb gyáregységének digitális alapkőletételén Varga Mihály azt is elmondta, hogy a vállalat 16 milliárd forint értékű beruházásához, amely 600 munkahelyet véd meg és 50 új munkahelyet teremt, a kormány 5,5 milliárd forintos támogatást nyújt a program keretében.

Elfogadták a 2021-es adóváltozásokat

Az Országgyűlés a hét elején elfogadta az őszi adócsomagot, amelynek nyomán számos ponton változik az adórendszer 2021-ben. Egyebek között jóval kedvezőbb lesz a kiva, ingyenessé válik számos ügyintézés, a NAV számos cégnek áfabevallás-tervezetet készít, és egyszerűsödik a hipa-bevallás, mindemellett adómentes lesz az otthoni magán- és bérfőzés. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat.

A jövő évi adóváltozások a versenyképesség növelése, valamint a gazdaság újraindítása mellett egyszerűbbé és igazságosabbá teszik a magyar adórendszert - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. A vállalkozások 2021 júliusától számíthatnak a kormány egyik legjelentősebb adóügyi segítségére, az adóhatóság ugyanis félmillió vállalkozásnak készítheti el az áfabevallási tervezetét - közölte az államtitkár. A tervek szerint 2021-ben már a második negyedéves, illetve a június havi áfabevallási tervezetet is kiajánlja a hivatal.

Elfogadták a törvényt a családi gazdálkodási forma megújításáról

A Parlament elfogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett, az Agrárminisztériummal, a Pénzügyminisztériummal és az Igazságügyi Minisztériummal közösen kidolgozott törvénytervezetet, amely új alapokra helyezi a mezőgazdasági működési formákat, megreformálja a családi gazdaságokat, egyszerűsíti, és az eddiginél is kedvezőbbé teszi az adózási rendszert - írta a NAK közleményében.

Illusztráció Forrás: MTI/Varga György

Jövő évtől három szervezeti forma mentén alakul a családi gazdaságok szabályozása, ezek az őstermelők, az őstermelők családi gazdaságai és a családi mezőgazdasági társaságok. Kibővül az őstermelők tevékenységi köre, összhangban a földforgalmi törvényben meghatározott mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységekkel. Az ezekből származó bevétel a teljes őstermelői bevétel 25 százalékát teheti ki.

Novák Katalin az otthonfelújítási támogatás fontos feltételeire hívta fel a figyelmet

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a napokban közölte, hogy egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, és köztartozásmentesnek kell lennie annak, aki igénybe szeretné venni az otthonfelújítási támogatást.

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Novák Katalin emlékeztetett arra is, hogy januártól a kormány a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek felét, maximum hárommillió forintig visszatéríti. Elmondta, hogy 27 százalékról 5 százalékra csökken az új értékesítésű ingatlanok áfája. Azok, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vesznek új ingatlant, az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik, nem kell illetéket fizetniük azoknak, akik csokkal vásárolnak új vagy használt ingatlant, és tetőtér-beépítéséhez is igényelhető a csok akár teljes összege.

Létrejön a világ tizedik legnagyobb légitársasága

A polgári légiközlekedés az egyike azon szektoroknak, amelyet a leginkább sújtott a koronavírus-járvány, ezért a mostanihoz hasonló felvásárlásokra a következő időszakban is lehet számítani. Az Asiana Airlines rendkívül nehéz pénzügyi helyzetbe került az utasok hiánya miatt és ez áll a hátterében annak, hogy eladták a vállalatot a Korean Air Lines-nak.

Illusztráció Forrás: Wikimedia Commons/DUfmHKPL

A Korean Air jelenleg a világ 18. legnagyobb légitársaságának számít és az üzlet létrejöttét követően az Asiana többségi tulajdonosa lesz 63,9 százalékos részesedéssel. Kim Sang-do. a dél-koreai agrár, infrastrukturális és közlekedési minisztérium polgárti légi közlekedésért felelős miniszterhelyettese szerint elkerülhetetlen volt, hogy az ország két legnagyobb légitársaságát integrálják, hiszen ezzel csökkenteni tudják a koronavírus-járvány által okozott negatív gazdasági hatásokat és mérséklik a pénzügyi veszteségeket.

Új jótállási szabályok 2021. január 1-jétől

A 2021. január 1-jétől jelentősen megváltozó kötelező jótállási szabályok a javítási határnapok, feltételek módosításával is a vásárlók érdekeit szolgálják - közölte a héten Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Közleményükben azt írták: a fogyasztóvédelmi hatóság tapasztalatai szerint egy-egy termék szervizelése akár 70-100 napig is elhúzódhatott. Az egyértelmű, rövidebb határidők, a legfeljebb háromszori javítás után előírt csere vagy pénzvisszafizetés megóvja a vevőket a végtelenségbe nyúló várakoztatástól, az időrabló utánajárástól. A részletekről az Origo ebben a cikkében írt.

A Tesla bekerül az USA legerősebb vállalatainak részvényindexébe

A Tesla idén decemberben bekerül a S&P 500-as részvényindexébe, ami az Egyesült Államok 500 legnagyobb cégének teljesítményét figyelő indexe. A hír hallatán a cég részvényei 14 százalékot emelkedtek.

Elon Musk Forrás: Getty Images/AFP/2008 Getty Images/Vince Bucci

A hír nem lepte meg az elemzőket, mivel a vállalat bekerülése a fontos indexbe már régóta beszédtéma. Először nyáron indultak el a spekulációk, miután az elektromos autókat gyártó vállalat az egymást követő negyedik negyedévben ért el nyereséget, amivel teljesítette a belépés alapkövetelményét. Azonban ekkor még nem került sor a bekerülésre, mivel a döntéshozók túlárazottnak vélték a részvényeket.

Aláírták a világ legnagyobb szabadkereskedelmi egyezményéről szóló megállapodást

A szabadkereskedelem diadalának nevezte Li Ko-csiang kínai miniszterelnök, hogy az ASEAN-tagállamok és partnereik vasárnap aláírták a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) nevű ázsiai szabadkereskedelmi megállapodást egy vietnami rendezésű, virtuális csúcstalálkozó zárásaként.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Chris Redan

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) által 2012-ben kezdeményezett szabadkereskedelmi megállapodásban a szövetség tíz tagországa - Vietnam, Thaiföld, Fülöp-szigetek, Laosz, Kambodzsa, Mianmar, Malajzia, Szingapúr, Indonézia és Brunei -, valamint öt partnerük - Kína, Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland - vesz részt. A megállapodás ezzel a világ népességének közel egyharmadára, 2,2 milliárd emberre, és a globális bruttó hazai termék (GDP) csaknem 30 százalékára terjed ki.

Terminál nélkül fogadhatnak kártyás fizetéseket a magyar kereskedők

A Mastercard és a Fizetési Pont bejelentette, hogy mostantól a magyar kereskedők is használhatják okostelefonjukat kártyaelfogadásra, így akár terminál igénylése nélkül tehetnek eleget a januárban életbe lépő új szabályozásnak, amely kötelezővé teszi legalább egyfajta elektronikus fizetési lehetőség biztosítását online kasszával rendelkező kereskedőknek.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Fizetési Pont az első szolgáltató, amely sikeresen hajtott végre Magyarországon kártyás fizetést SoftPos technológiával. A fejlesztés a Mastercard Doppio nevű infrastruktúra fejlesztési programjának keretei között valósult meg. A technológia lényege, hogy a kereskedő Android-rendszeren futó okostelefonnal is fogadhat kártyás vagy mobiltárcás fizetéseket. Hamarosan újabb szolgáltatóknál is elérhető lesz ez a megoldás Magyarországon.

Kína azt ígéri, szélesre tárja kapuit a külföld előtt

Kína folytatja a nemzetközi együttműködés elmélyítését, és nyitott, egymást kölcsönösen erősítő belföldi és nemzetközi tevékenységet folytat majd az új, "kettős keringés" elnevezésű stratégiáján keresztül - mondta Hszi Csin-ping kínai elnök, a maláj rendezésű Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) gazdasági fórumán.

Hszi Csin-ping Forrás: AFP/Aly Song

A CGTN kínai hírcsatorna tudósítása szerint a kínai elnök hangsúlyozta: az új gazdaságfejlesztési stratégia, amely a belföldi piac megerősítésére helyezi a hangsúlyt a nemzetközi gazdasági kapcsolatok fenntartása mellett, nem zárt ajtók mögötti keringést jelent. "A nyitottság teszi lehetővé egy ország számára, hgy előbbre jusson, míg az elzárkózás hátráltatja" - fogalmazott, rámutatva, hogy Kína már mélyen beépült a világgazdaságba.

Hamarosan újra levegőbe emelkedhetnek a Boeing földön tartott gépei

Az Amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) 2020. november 18-án visszavonta a Boeing 737 Max 8-as és 737 Max 9-es utasszállító repülőgépek kereskedelmi műveleteinek leállítását elrendelő parancsot.

Illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

A Boeing 737 Max típusú gépek üzemeltetését 2019. márciusában állították le két légikatasztrófa után. A 2018. október 29-én Malajziában, majd 2019. március 10-én Etiópiában történt Boeing repülőgépszerencsétlenségekben összesen 346 ember veszítette életét.