Nemrég ismét engedélyezték az amerikai hatóságok, hogy a korábban két tragédiában is érintett Boeing 737 Max modellek felszálljanak és utasokat szállítsanak. Az Egyesült Királyságban a Tui és a Ryanair flottájában is megtalálható ez a típus, azonban Európában még nem adtak engedélyt arra, hogy ismét használják őket.

A Ryanair tájékoztatása szerint az utasok nem minden esetben tudják előre, hogy milyen típusú géppel repülnek majd. Ezzel szemben a szintén brit Tui légitársaság arról számolt be, hogy az utasokkal közölni fogják, ha a Boeing 737 Max típusú gépére szól a jegyük.

IllusztrációForrás: AFP/Pascal Pavani

Az amerikai hatóságok a napokban ismét engedélyezték, hogy repülhessenek a korábban két légiszerencsétlenséget is okozó 737 Maxok, azonban Európában egyelőre még nem született döntés az ügyben. Ráadásul az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) szerint januárig biztosan nem is fog.

A Ryanair úgy vélekedik, hogy ha az európai hatóságok is biztonságosnak ítélik meg a 737 Max gépeket, akkor nincs szükség az utasok tájékoztatására.

A cég hozzátette, hogy nem fogja engedni azt sem, hogy az utasok a repülőgép típusa miatt ingyenesen átfoglaljanak másik járatokra.