Jó évet zárhatnak a kenyai vágottvirág-exportőrök, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány számos nehézséget okozott az afrikai ország kereskedőinek is, írja a BBC.

A kenyai közlés szerint, a globális kereslet megnőtt a vágott virágok iránt, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány ezt az iparágat sem hagyta érintetlenül. A kereslet növekedésének pedig nagy jelentősége van az afrikai ország számára. Kenya ugyanis a világpiac egyik fő ellátója vágott virágokból, és ezen belül az európai piac egyik legfontosabb beszállítója. A kenyai virágtermesztés jelentőségét az Origo az alábbi cikkében mutatta be:

Megmondjuk, melyik országból vette az anyák napi virágot!

Az etióp kávétermés mellett, a kenyai cserjékből is kedvelt, minőségi élénkítő ital készíthető. A mezőgazdaságban mégsem ez, hanem a vágott virágok termesztése és exportja a meghatározó ágazat az országban. Alig néhány évtized után, a kenyai virágbiznisz akkorára nőtt, hogy az uniós piacok harmadát innen látják el, és persze Kínába is szállítanak.

Az adatok szerint az idei év eddig különösen jól alakult a kenyai virágexport számára: január és október között mértéke elérte az 1,1 milliárd dollárt, ami 9 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakának eredményéhez képest.

A növekedés annak ellenére megvalósult, hogy a járvány miatti leállások a légi közlekedésben nehezítették a szállítások szervezését - a kenyai kertészeti termékek nagyja ugyanis normál körülmények között a vágás után néhány órával, légi úton indul útnak célállomására, a növények számára speciális környezeti feltételek szerint kialakított rakterkben.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A tea mellett a kertészeti termékek jelentik Kenya legnagyobb devizabevételi forrását. Az ország Hollandia, Kolumbia és Ecuador után a világ negyedik legnagyobb vágottvirág-exportálója.