Jelentős adókedvezményt kapnak a családi gazdaságok - videó

dolgozik HÉTKÖZNAPI kukorica NÖVÉNY zöldség
Nagykamarás, 2012. június 27. Egy napszámos csemegekukoricát szed Urbán Ferenc gazdálkodó nagykamarási házának udvarán 2012. június 27-én. Urbán Ferenc és felesége 1984 óta gazdálkodnak fóliaházaikban és a település határában lévő földjeiken. A négy fóliasátorban zöldpaprikát és sárgadinnyét, az udvar többi részén pedig zöldbabot és csemegekukoricát termelnek. A falu határában lévő 55 hektár földön pedig dinnyét, árpát, búzát és kukoricát termesztenek. Urbán Ferenc feleségével és fiával családi alapon működteti a gazdaságot, időnként anyósa és két-három napszámos segít be nekik. A megtermelt zöldséget főleg orosházi kereskedőknek értékesítik, mivel az évtizedek alatt így kialakított vevőkör biztos piacot jelent számukra. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar föld, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar hazánkban több mint félmillió embernek ad munkát, az őket segítő törvényjavaslatnak köszönhetően pedig jelentős adókedvezményben részesülnek a családi gazdaságok - mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott a kormány Facebook-oldalán szombaton közzétett videóban.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnöki megbízott közölte: a kormánya szövetségben végzi közéleti munkáját a gazdákkal. A törvényjavaslatot az Agrárminisztérium (AM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) terjesztette elő.

Nagy István agrárminiszter a videóban emlékeztetett, hogy az Országgyűlés elfogadta a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslatot, így

az új jogszabály január 1-én hatályba is léphet.

A három új működési formának köszönhetően csaknem 300 ezer őstermelő és a családi gazdaságok mintegy 83 ezer dolgozója számára válik kedvezőbbé és könnyebbé az adózás, megújul és egyszerűbb lesz a családi gazdaságok működése.

"Célunk, hogy csökkentsük az agráriumot érintő adminisztrációs terheket, erősítsük a családi gazdaságokat, és javítsuk a mezőgazdaság versenyképességét. A mostani egy nagyon jelentős lépés ezen az úton" - tette hozzá a tárcavezető.

Maszlik Zoltán családi gazdálkodó elmondta, hogy a családja minden tagja a gyerekektől kezdve a gazdaságukban dolgoznak, és ez egy jövőkép számukra, itt el tudják képzelni a megélhetésüket. A törvény által biztosított kedvezmények, adókedvezmények lehetőséget nyújtanak arra, hogy fejlesztéseket tudjanak végrehajtani a jövőben.

Kovács László agrármérnök, méhtenyésztő kiemelte, hogy az új törvény, amely a családi gazdaságok megerősödését, növekedését, fejlődését biztosítja, ezáltal a generációváltást is elősegíti, a vidék megtartó erejét növeli, és egy új perspektívát nyit a gazdálkodók számára. Hosszú távon jó megélhetést biztosít a családoknak - tette hozzá a videóban.