A csempészet leállása után kilőtt az észak-koreai pénz árfolyama

Észak-koreai von, North Korean won, pénznem, pénz, készpénz, bankjegy
Antivirus mask and money of the Communist North Korea called Won, Concept of the country's situation in the face of the covid-19 pandemic
Vágólapra másolva!
Komoly mozgásokat produkált az észak-koreai won (von) nem hivatalos árfolyama az amerikai dollár ellenében, ahogy az elmúlt időszakban szinte teljesen leállt a határ menti csempészet. Ennek következtében pedig egyre kevesebb lehetőség van a dollár felhasználására.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai won (KPW) amerikai dollárhoz mért nem hivatalos, a napi kereskedésben működő korábbi árfolyama a nagyjából 8000-es sávban mozgott, és sokáig tartotta a stabilitását, annak ellenére is, hogy januárban, a koronavírus-járvány miatt, lezárták a határt Kína és Észak-Korea között.

Az elmúlt hónapban azonban különös fordulat következett, és a won hirtelen 20 százalékot erősödött a dollárhoz mérten.

A Daily NK forrásai szerint november 4-én a KPW 6200 dollár körül forgott Phenjanban, majd közel két hét alatt visszatért (visszagyengült) a 6930-as szintre. Múlt szerdáig azonban a won ismét erőre kapott, és mindössze 6200 KPW-t számoltak 1 amerikai dollárért.

Jelentősen visszaesett a dollár iránti kereslet Észak-Koreában Forrás: AFP/Kim Kyung-Hoon

A lapnak nyilatkozó források egybehangzóan nevezték meg a jelenség legfőbb okaként azt, hogy egyre kevesebb helyen lehet amerikai dollárral fizetni Észak-Koreában, ahogy január óta jelentősen visszaesett a határ menti csempészet. Az áruforgalomnak, a termékek rendelkezésre állásának Észak-Koreában pedig különös jelentősége van, hiszen az elzárkózó országban az is jelentős enyhítés volt a közelmúltban, hogy Phenjan szemet hunyt a fizikai piacok, a piacozás megindulása, azaz a közvetlen kereskedelem klasszikus formája fölött, később pedig a rezsim vezetője, Kim Dzsongun is helybenhagyólag nyilatkozott arról.

Az árucsempészet és az amerikai dollár helyi értékének ilyen közvetlen összefüggése azonban még a sok furcsaságáról és az országgal kapcsolatos bizonytalan információkról ismert Észak-Korea esetében is különösnek mondható.

Az észak-koreaiak egyébként általában kisebb mennyiségben tartanak maguknál külföldi fizetőeszközöket, melyekkel speciális boltokban vásárolnak.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A külföldi devizamennyiség jelentős részét azonban nagyobb tranzakciókhoz, főként importhoz használják föl.

A csempésztevékenység visszaesése miatt azonban egyre kisebb kereslet mutatkozik az amerikai dollár iránt.

A váltók pedig most inkább ülnek a pénzükön, ugyanis csak jelentős veszteséggel tudnák eladni a 8000 wonért megvett dollárjukat a jelenlegi 6000 körüli szintek mellett.

A Daily NK forrásai szerint

a hatóságok egyelőre nem lépnek közbe, láthatóan kivárásra játszanak.

Noha az nem újdonság, hogy a kormány azt mondja az átlagembereknek, hogy használjanak észak-koreai wont, azaz saját valutát az amerikai dollár helyett, de egyelőre még nem hoztak olyan döntést, amely az árfolyam konkrét korrekciójára vonatkozna.

Hivatalosan továbbra is zárva a Barátság-híd Észak-Korea és Kína között Forrás: AFP/Greg Baker

Hivatalosan egyébként 2009 óta tilos az országban külföldi fizetőeszközt használni, ám a gyakorlatban ezt követően csak még tovább nőtt a dollár és a jüan használata a hétköznapokban.

Mindazonáltal a források úgy nyilatkoztak, hogy az észak-koreai vezetésnek óvatosnak kell lennie, mivel egy közvetlen intervenció nagyon komoly károkat okozhatna a gazdaságnak

– várhatóan ezért is nincsenek még konkrét lépések Phenjan részéről.

Noha az észak-koreai körülmények pontos felmérése igen nehéz feladat, az elemzők szerint az árfolyammozgás hátterében egyértelműen az áll, hogy lakosság és a pénzváltók korábban arra számítottak, hogy a határ újra fog nyílni néhány hónapon belül.

Ahogy azonban a kínai határ zárva maradt, a várakozások is visszaestek, ahogy a dollárforgalom is.

Ez pedig összességében a helyi pénz iránti keresletet növelte az amerikai dollárral szemben - amihez különöse adalék, hogy a latorállam az ellene érvényben lévő szankciók miatt hivatalosan nem is juthat friss dollárhoz, sem elektronikus, sem fizikai formában bonyolított tranzakciók formájában.