A kínai elnök egy olyan QR kód alapú globális utazási rendszer felállítását sürgeti, mely az utasok egészségi állapotáról adna információt

A kínai elnök az ötlettel a G20 konferencián rukkolt elő, melyet ezúttal online tartottak, Szaúd-Arábiába rendezésében. Hszi Csi-ping ezen túl szorgalmazta a világgazdaság újbóli megnyitását, a globális ellátási láncok helyreállítását, a legfontosabb orvosi cikkek kereskedelmének liberalizálását.

Hszi Csin-ping a globális szabadkereskedelem híveForrás: AFP/Aly Song

Kínában a QR kódos alkalmazásokat használták a vírus visszaszorítására. Az országban élőknek február óta a jelzőlámpához hasonló színjelzésű kódokat adnak ki. Tehát akinek zöld kódja van, szabadon utazhat, míg a narancssárga vagy piros kóddal rendelkezőknek karanténban kell lenniük.

IllusztrációForrás:AFP/Imaginechina/Zhang Jinggang

A rendszert az Ant Financial fejlesztette ki, és elérhető az Alipay-en vagy a WeChate-en.Tehát az emberek a telefonjukat használják az azonosításhoz. Hangcsou városában már tervben van a QR kódos rendszer állandósítása, amelyben az állampolgárok kórtörténete, egészségi állapota és életmódbeli szokásai alapján pontszámokat rendelnek. Szingapúrban és Ausztráliában is alkalmaznak hasonló rendszert, de ott csak az emberek által meglátogatott helyeket tartják nyilván, így felmérhető, hogy mennyien tartózkodnak egyszerre egy bevásárlóközpontban vagy munkahelyen.