A filmrendezők is átállnak a távmunkára?

Filmforgatás Kínában modern korban, film, forgatás, Kína
(190925) -- HANGZHOU, Sept. 25, 2019 (Xinhua) -- A visitor tries video filming of special effects during the 2019 Apsara Conference held in Hangzhou, east China's Zhejiang Province, Sept. 25, 2019. The 2019 Hangzhou Apsara Conference kicked off on Wednesday. The Apsara Conference, formerly known as Ali cloud developers' conference, is the earliest platform showcasing developers' innovations in China. (Xinhua/Huang Zongzhi)
Vágólapra másolva!
2020 őszén a Mercedes-Benz új reklámfilmjét Sanghajban forgatták. A rendező Ukrajnából irányította a felvételt, amíg Németországban az autógyártó cég vezetői valós időben kísérték figyelemmel a forgatást. Az online munka, illetve a távmunka a reklámfilmek gyártását is elérte.
Vágólapra másolva!

Egy reklámfilm forgatására olykor 35-40 fős stábot is egy másik országba kell utaztatni, azonban ez idén korábban nem várt nehézségekbe ütközik. Nem csupán a koronavírus jelentette fertőzésveszély miatt, de a leállított repülőjáratok és határzárak miatt is. Azonban van már olyan szoftverrendszer lehetővé teszi a rendező számára, hogy nagy felbontású valós idejű képet nézhessen a forgatásról a világ bármely táján. Ehhez csupán internet elérésre van szüksége.

Fimforgatás Kínában Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Huang Zongzhi

A szoftvert eredetileg 2009-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a forgatásokon könnyebb legyen figyelemmel kísérni a jeleneteket. 2016-ban frissítették a rendszert, hogy bárhonnan elérhető legyen internetkapcsolat esetén. Így a program nem a világjárvány szülötte, jó pár éves használat és fejlesztés áll mögötte.

Nem csupán a reklámfilmeket forgatják ezentúl online csapattal, hanem több mozifilm is áttért erre a rendszerre, például a Jurassic Park vagy Batman filmek forgatásán is hasonló módszereket alkalmaztak idén.

El a kezekkel a Papámtól filmforgatás 2020-ban Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az, hogy a filmiparban is rájöttek arra, hogy lehet távolról dolgozni, teljesen felforgathatja a szegmenst. Rengeteg plusz költségről szabadulnak meg mind a gyártók, mind a megrendelők. Nem kell többé utazást, szállást, élelmezést, reprezentációs költségekkel számolni. Azonban ez kihatással van azokra az országokra, ahol eddig ezeket a forgatásokat tartották, mivel eleshetnek azoktól a bevételektől, amelyek a stábok helyszíni munkáitól kezdve a területbérlésekig bezárólag ezekből származhatnak.

Egyes filmesek ugyanakkor nem ennyire lelkesek a távmunkában végzett filmalkotásokkal kapcsolatban.

Jane Pollard, a BBC-nek nyilatkozó egyik brit filmes például azt mondta, szerinte a vurtuális terekben, szoftverekkel támogatott forgatásoknak a nagy költségvetéssel készülő stúdiófilmek esetén van értelme. Számára ugyanis a rendezés az emberekkel való együttműködésről szól. "Egy különös kémia megtalálásáról az emberek között, arról, hogy valami igazán fontos dolog történik emberek csoportja között, a kamera előtt és a kamera mögött" - fogalmazott a direktor. Hozzátette: a független filmgyártást ő maga pénzhiányos, ugyanakkor ötletgazdag tevékenységnek gondolja, ahol a részvételiség, a jelenlét nagyon fontos.