2020 őszén a Mercedes-Benz új reklámfilmjét Sanghajban forgatták. A rendező Ukrajnából irányította a felvételt, amíg Németországban az autógyártó cég vezetői valós időben kísérték figyelemmel a forgatást. Az online munka, illetve a távmunka a reklámfilmek gyártását is elérte.

Egy reklámfilm forgatására olykor 35-40 fős stábot is egy másik országba kell utaztatni, azonban ez idén korábban nem várt nehézségekbe ütközik. Nem csupán a koronavírus jelentette fertőzésveszély miatt, de a leállított repülőjáratok és határzárak miatt is. Azonban van már olyan szoftverrendszer lehetővé teszi a rendező számára, hogy nagy felbontású valós idejű képet nézhessen a forgatásról a világ bármely táján. Ehhez csupán internet elérésre van szüksége.

Fimforgatás KínábanForrás: AFP/Xinhua News Agency/Huang Zongzhi

A szoftvert eredetileg 2009-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a forgatásokon könnyebb legyen figyelemmel kísérni a jeleneteket. 2016-ban frissítették a rendszert, hogy bárhonnan elérhető legyen internetkapcsolat esetén. Így a program nem a világjárvány szülötte, jó pár éves használat és fejlesztés áll mögötte.

Nem csupán a reklámfilmeket forgatják ezentúl online csapattal, hanem több mozifilm is áttért erre a rendszerre, például a Jurassic Park vagy Batman filmek forgatásán is hasonló módszereket alkalmaztak idén.

El a kezekkel a Papámtól filmforgatás 2020-banFotó: Hirling Bálint - Origo

Az, hogy a filmiparban is rájöttek arra, hogy lehet távolról dolgozni, teljesen felforgathatja a szegmenst. Rengeteg plusz költségről szabadulnak meg mind a gyártók, mind a megrendelők. Nem kell többé utazást, szállást, élelmezést, reprezentációs költségekkel számolni. Azonban ez kihatással van azokra az országokra, ahol eddig ezeket a forgatásokat tartották, mivel eleshetnek azoktól a bevételektől, amelyek a stábok helyszíni munkáitól kezdve a területbérlésekig bezárólag ezekből származhatnak.

Egyes filmesek ugyanakkor nem ennyire lelkesek a távmunkában végzett filmalkotásokkal kapcsolatban.

Jane Pollard, a BBC-nek nyilatkozó egyik brit filmes például azt mondta, szerinte a vurtuális terekben, szoftverekkel támogatott forgatásoknak a nagy költségvetéssel készülő stúdiófilmek esetén van értelme. Számára ugyanis a rendezés az emberekkel való együttműködésről szól. "Egy különös kémia megtalálásáról az emberek között, arról, hogy valami igazán fontos dolog történik emberek csoportja között, a kamera előtt és a kamera mögött" - fogalmazott a direktor. Hozzátette: a független filmgyártást ő maga pénzhiányos, ugyanakkor ötletgazdag tevékenységnek gondolja, ahol a részvételiség, a jelenlét nagyon fontos.