Szemétből készít bankkártyát az egyik óriásbank

nk20150319
Elgondolkodtató kép a víz világnapjának közeledtével: apa és fia gyűjti a műanyag palackokat egy szennyezett folyóból Manilában, hogy az azt újrahasznosító ócskásoknak eladják, amivel napi 3 USA dollárt keresnek
Vágólapra másolva!
A Hawaiian légitársaság, az amerikai Barclays Bank és a CPI Card Group egy fura kártyás megoldást dobott piacra: az utasok egy olyan bankkártyát foghatnak a kezükbe, melynek műanyag alapanyagától sikeresen megmentették az óceánokat.
Vágólapra másolva!

A légitársaságot és a fizetési szolgáltatókat a közlemény szerint az óceánokban úszó műanyaghulladék miatti aggódás terelte össze, amely ellen tenni szerettek volna valamit.

Az érintéses fizetésre is alkalmas műanyag plasztikok gyártásához azonban nem is az óceánból, hanem az óceánokba műanyag szemetet szállító folyókból szűrik ki a hulladékot.

A Hawaiian légitársaság bankkártyái abból a műanyag szemétből készülnek, melyeket még azelőtt sikerült kiszűrni, hogy az óceánba kerülhettek volna (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Noel Celis

Ezek a folyószakaszok a tengerpartok mintegy 50 kilométeres körzetében vannak és a bennük felgyülemlett műanyag szemetet a folyók bevezetik az óceánokba azokban az országokban vagy régiókban, ahol még nem állítottak fel ez ellen megfelelő hulladékgazdálkodási infrastruktúrát.

A CPI becslése szerint minden 1 millió ilyen bankkártya több mint egy tonna műanyagtól szabadítja meg a világ óceánjait.

A légitársaság és a Barclays egyúttal 50 ezer dollárt (átszámítva bő 15 millió forintot) adományozott egy hawaii nonprofit szervezetnek, amely a strandok tisztításával foglalkozik.

Forrás: Finextra.com