A Red Bull vállalata tavaly 7,5 milliárd doboz italt adott el, vagyis majdnem minden földi lakosra jutott egy doboz energiaital. A növekedés Indiában, Brazíliában és Afrikában volt a legnagyobb. A nyereségből összesen 550 millió eurót fizet ki idén a cég osztalékként, adta hírül a The Guardian

Az osztalékfizetésnél a kedvezményezettek között van egy thaiföldi kacsatenyésztő családja, aki annak idején 1976-ban feltalálta a mára világhírűvé lett energiaitalt. Az italt a thai családfő eredetileg a másnaposság elmulasztására használta. Bár Chaleo Yoovidhya 2012 elhunyt, a cég a családnak továbbra is fizeti az osztalékot. Ez 2020-ban 211,4 millió euróra rúgott.

IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

A Forma1-es csapatáról és extrém sportok szponzorálásáról híres cég további 343 millió eurót fizetett ki annak az osztrák üzletembernek, aki 1987-ben felfedezte a thai italban rejlő lehetőségeket és világszerte ismertté tette.

Az ital mindkét férfit milliárdossá tette. Yoovidhya a harmadik leggazdagabb emberré vált Thaiföldön 5 milliárd eurós vagyonával. Mateschitz az 1987-ben vásárolt 49 százalékos részesedésével 27,5 milliárd dolláros vagyonra tett szert, ami Ausztria leggazdagabb emberévé tette.